Buitenland

Abortus van meisjes neemt toe in India

TORONTO – Steeds meer Indiase gezinnen laten een tweede kind aborteren als uit echo- onderzoek blijkt dat het opnieuw een meisje is.

Wetenschapsredactie
24 May 2011 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 15:07
Steeds meer Indiase gezinnen laten een tweede kind aborteren als uit echo-
onderzoek blijkt dat het opnieuw een meisje is. Foto EPA
Steeds meer Indiase gezinnen laten een tweede kind aborteren als uit echo- onderzoek blijkt dat het opnieuw een meisje is. Foto EPA

Dat schreven Indiase onderzoekers vandaag in het medisch vakblad The Lancet.

Selectieve abortus moet de kans vergroten dat een echtpaar ten minste één zoon krijgt. Uit de geboortecijfers blijkt dat er vooral ‘tweede’ meisjes ontbreken in gezinnen die al een dochter hebben. Er is geen sterke voorkeur voor een jongen als eerstgeborene, stellen de onderzoekers. Iets wat in China wel geldt vanwege de eenkindpolitiek. „Het lijkt erop dat ouders zeggen: „De natuur beslist over het eerste kind, maar wij laten technologie beslissen over het tweede kind als het eerste een meisje is””, aldus epidemioloog en demograaf Prabhat Jha, verbonden aan de universiteit van Toronto in Canada.

De onderzoeker vermoedt dat de resultaten gemengde gevoelens zullen oproepen in India, omdat „algemeen bekend is dat er selectieve abortus plaatsheeft van meisjes, maar daar wordt zelden over gesproken.”

De toename van selectieve abortus blijkt overigens samen te hangen met het opleidingsniveau. De trend was namelijk zichtbaar in gezinnen waarvan de moeder tien jaar of meer onderwijs had genoten. De verhouding jongens-meisjes in gezinnen waarvan de moeder niet naar school was geweest, veranderde de afgelopen decennia niet. Dat de man-vrouwverhouding scheefgroeit, geldt zowel voor zowel hindoe- als moslimgezinnen, zo concludeerden Jha en collega’s.

In 1996 verbood de Indiase regering het gebruik van medische technologie om het geslacht van de foetus te bepalen voor de selectieve doding van meisjes. Deze studie brengt echter aan het licht dat de praktijk sinds die tijd alleen maar is toegenomen, stelt Subu V. Subramanian van de Harvard School of Public Health, in een begeleidend commentaar in The Lancet. „De straf op het overtreden van de wet is in ieder geval niet zwaar genoeg om deze praktijk te ontmoedigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer