Britse parlementscommissie sabelt Blairs Irak-beleid neer
Een invloedrijke parlementscommissie heeft dinsdag de regering van de Britse premier Tony Blair hevig bekritiseerd vanwege haar beleid ten aanzien van het Iraakse wapenprogramma.
Volgens de negen leden tellende parlementaire commissie heeft de regering een dossier over het defensiebeleid van Bagdad gepubliceerd zonder de inhoud daarvan vooraf voldoende te laten controleren.
De commissie voor inlichtingen en veiligheid heeft tot taak toezicht uit te oefenen op het inlichtingenwerk en publiceert daar jaarlijks een rapport over. Zij concludeert in haar jaarverslag dat het regeringsdocument ”Irak: zijn infrastructuur van geheimhouding, bedrog en intimidatie” niet door hoofden van inlichtingendiensten was gecontroleerd voordat het in februari werd gepubliceerd.
Het dossier, waarin bewijzen waren verzameld over Saddam Husseins veronderstelde chemische en biologische wapenprogramma’s, bracht de regering in grote verlegenheid toen bleek dat het materiaal bevatte uit een werkstuk van een Amerikaanse student. De dissertatie was door de student op internet gezet en voor iedereen toegankelijk.
De commissie schrijft dat het document weliswaar materiaal bevatte dat was verkregen van inlichtingendiensten, maar ernstig tekortschoot op het punt van bronvermelding en verificatie. De informatie was voor de publicatie niet gecontroleerd door de dienst die haar verstrekte en evenmin door de Gezamenlijke Inlichtingencommissie (JIC). De commissie stelt vast dat inmiddels de nodige controlemechanismen zijn geschapen om een herhaling van deze blunder te voorkomen.
Ook een ander dossier, dat in september 2002 werd gepubliceerd, leidde tot felle reacties in de media omdat het gevaar van de Iraakse massavernietigingswapens daarin aanzienlijk zou zijn overdreven. In dat document wordt gesteld dat Irak in staat was binnen drie kwartier chemische of biologische wapens af te vuren.
Er zijn inmiddels twee parlementaire onderzoeken begonnen om vast te stellen of Downing Street de drie kwartier opzettelijk heeft verzonnen om de Iraakse dreiging te overdrijven. Blair ontkent de beschuldiging en houdt staande dat de informatie was gecontroleerd door de JIC. Hij zei dinsdag uitdrukkelijk dat er „in het geheel geen bewijs is” dat de regering „informatie heeft verdraaid.” Hij voegde hieraan toe dat het „behoorlijk grof zou zijn als we dat hadden gedaan.”
De commissie lijkt Blair daarin te steunen, maar voegt eraan toe dat het nog te vroeg is om een definitief oordeel te geven. Zij kondigt een nadere bekendmaking aan zodra het onderzoek is afgerond.