Buitenland

Spanjaarden verder met illegale betoging

MADRID (ANP/AFP/EFE) – Vele tienduizenden mensen in Spanje negeren een verbod tot betogen. Ze zijn zaterdag doorgegaan met hun bezetting van een groot plein in Madrid, nu al voor de zevende dag. Ook in andere Spaanse steden hebben actievoerders zich verzameld.

21 May 2011 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 15:05
Spanjaarden demonstreren. Foto EPA
Spanjaarden demonstreren. Foto EPA

De Spaanse Kiesraad had de betoging tegen de hoge werkloosheid vanaf middernacht verboden, omdat er zondag verkiezingen zijn. In Spanje is het verboden te demonstreren in een weekeinde met verkiezingen.

Het Puerta del Solplein en zijstraten daarvan in de Spaanse hoofdstad zijn sinds 15 mei het centrum van protesten tegen de massale werkloosheid in het land. Spanje heeft het hoogste werkloosheidspercentage van de EU: ruim 21 procent. Onder jongeren is dat zelfs circa 45 procent.

Toen de klok middernacht sloeg, hielden de betogers een minuut stilte en barstten daarna in gejuich uit. „Nu zijn we illegaal”, riepen ze. „Het volk zal nooit verslagen worden.” In de loop van zaterdag verzamelden zich circa 25.000 mensen op het Madrileense plein.

De demonstranten noemen zich ‘los indignados’ (de verontwaardigden). „Ik protesteer omdat ik geen kans heb op een baan in Spanje, hoewel ik afgestudeerd ben op toerisme”, zei de 25-jarige Inma Moreno op het Puerta del Solplein.

In Valencia hadden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag circa 10.000 actievoerders in het centrum verzameld, aldus de politie in de Spaanse krant El Pa¡s. Ook in onder meer Sevilla, Bilbao, Barcelona en Málaga zijn duizenden mensen de straat opgegaan.

De betogers bleken niet bang voor acties van de politie. Minister Alfredo Pérez Rubalcaba (Binnenlandse Zaken) overlegde zaterdag met de veiligheidsdiensten over de protesten. Ze concludeerden dat de acties vreedzaam verlopen en dat de politie de betogers niet uiteen hoeft te drijven. Premier José Lu¡s Rodr¡guez Zapatero had eerder gezegd het vreedzame protest te respecteren.

De protesterende jongeren hebben kiezers opgeroepen om zondag niet te stemmen op de twee grote partijen: de socialisten en het centrumrechtse Partido Popular. Spanjaarden kiezen dan voor 8116 gemeenteraden en dertien van de zeventien regionale regeringen.

Volgens peilingen zal de regerende socialistische partij een zware nederlaag lijden, wegens de aanpak van de economische crisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer