Buitenland

Martelly beëdigd als president van Haïti

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP/RTR/DPA) – De populaire Haïtiaanse zanger Michel Martelly heeft er sinds zaterdag een prestigieuze baan bij. Na zijn winst in de presidentsverkiezingen in maart werd hij om acht uur ‘s morgens (lokale tijd) beëdigd als staatshoofd van het straatarme land in de Cariben.

14 May 2011 16:41Gewijzigd op 14 November 2020 14:58
Martelly. Foto EPA
Martelly. Foto EPA

De ceremonie in een geïmproviseerd houten parlementsgebouw in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince verliep verre van vlekkeloos. De stroomvoorziening viel uit op het moment dat de eed werd afgenomen. Desondanks kon de beëdiging van de 50-jarige Martelly worden afgerond.

René Préval, de vertrekkende president, overhandigde onder applaus van circa vijfhonderd genodigden de blauwrode presidentiële sjerp aan Martelly. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het Caribische land dat de macht werd overgedragen van een democratisch gekozen president aan een oppositieleider die vrije presidentsverkiezingen won. In het verleden gingen machtswisselingen doorgaans gepaard met geweld. Tijdens opeenvolgende dictaturen gleed Haïti af naar het armste land van het westelijk halfrond.

Martelly was jarenlang de ster van het carnaval in Haïti. Als zanger, danser en toetsenist werd Martelly mateloos populair als vertolker van kompa, de Haïtiaanse dansmuziek. In maart won hij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti met een ruime marge. Dit dankzij een boodschap van hoop en beloften op een betere toekomst voor Haïti. Met name arme Haïtianen stemden massaal voor Martelly.

De nieuwe president krijgt volop steun van de internationale gemeenschap. Bill Clinton leidde zaterdag tijdens de inauguratie van Martelly de delegatie van de Verenigde Staten, het land waarvan hij acht jaar staatshoofd was. Namens Frankrijk, in het verleden de kolonisator van Haïti, gaf minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé acte de présence.

Martelly staat voor een zware taak. Haïti werd begin vorig jaar getroffen door een verwoestende aardbeving, die volgens de autoriteiten aan 220.000 mensen het leven heeft gekost. Bijna anderhalf jaar na de ramp leven honderdduizenden Haïtianen nog altijd in tenten.

„Dit is een historische dag voor mij”, zei Martelly na de inauguratie. Hij beloofde dat hij er alles aan gaat doen om de Haïtianen met elkaar te verzoenen. En hij riep zijn landgenoten op om te helpen bij de wederopbouw van Haïti.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer