Kerk & religie

„Toekomst kerk in Nederland ligt in komst migranten”

VEENENDAAL – Het christendom in Europa verkeert in zwaar weer. Maar veel mensen vergeten dat kerken worden geboren, bloeien en verdwijnen, zegt de Amerikaanse hoogleraar Philip Jenkins. De toekomst voor het christendom in Nederland ligt volgens hem in de komst van christelijke migranten uit Afrika.

Kerkredactie
14 May 2011 15:10Gewijzigd op 1 March 2021 09:14
Philip Jenkins. Foto Vidiphoto
Philip Jenkins. Foto Vidiphoto

Jenkins, hoogleraar geesteswetenschappen aan de Pennsylvania State University in de Verenigde Staten, is een deskundige op het gebied op ontwikkelingen in het wereldwijde christendom. Hij sprak zaterdag in Veenendaal tijdens de conferentie ”Hope for Holland”, georganiseerd door onder meer de Evangelische Zendingsalliantie, de Nederlandse Zendingsraad en de Gereformeerde Zendingsbond.

Het gezicht van het wereldwijde christendom veranderde de afgelopen eeuw sterk. Het zwaartepunt verschoof van Europa naar Afrika. Jenkins: „In 1910 telde Afrika 10 miljoen christenen, zo’n 1,5 procent van de bevolking. In 2050 zijn dat er naar verwachting 1 miljard. Dan zal Afrika het belangrijkste christelijke continent zijn.”

Die groei is toe te schrijven aan bekeringen, maar ook aan demografische veranderingen. Jenkins noemt geboortecijfers „fundamenteel” voor de bestudering van religie. Secularisatie leidt volgens hem tot kleinere gezinnen, en daarmee tot minder binding met religieuze gemeenschappen. Dit proces is niet alleen in Europa gaande, maar ook in veel islamitische landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Migranten zullen steeds vaker de religieuze kleur van een land bepalen, aldus de Amerikaanse hoogleraar. „De meesten nemen een niet-westerse godsdienst mee: islam én christendom. De kerk in Europa zal meer en meer gaan lijken op die in de rest van de wereld, en die sterk is gestempeld door de charismatische beweging.”

Ds. Niek Tramper, secretaris van de Europese Evangelische Alliantie (EEA), blikte terug op de zendingscongressen die vorig jaar in Edinburgh en Kaapstad plaatshadden. Hij pleitte voor een theologie en missiologie van nederigheid. „De belangrijkste hindernis voor zending is de kerk zelf. We hebben gepocht op onze bekeringen en het Evangelie is verwaterd door succes en voorspoed. Christenen moeten zich kenmerken door nederigheid, integriteit en eenvoud. Gods kracht wordt in zwakheid volbracht.”

Westerse christenen houden allerlei conferenties en bezitten ruime financiële middelen, maar blijkbaar leiden die niet tot een doorbraak in het geestelijk leven, zegt ds. Tramper. „Soms hebben we tijden nodig van passiviteit, zoals Paulus in de gevangenis. God werkt juist in periodes van schijnbare vruchteloosheid.”

Nu het zendingscongres in Kaapstad voorbij is, moeten christenen „een stap verder gaan in het serieus nemen van de eenheid van de kerk”, aldus de predikant. „De enige reden voor de kerk om verdeeld te zijn, is geografisch. Een kerk mag niet leven met gebrokenheid en zonde. Dat is hoogmoed.”

Ds. Tramper riep christenen uit verschillende kerken op hun leven te delen en blijvend samen te luisteren. „Met een open oor naar het Woord, naar elkaar en naar de wereld om te begrijpen waar de nood ligt.”

Auteur en uitgever Henk P. Medema presenteerde gisteren zijn boek ”Totaal christendom. Zending in de hele wereld, van Kaapstad tot Lausanne”. Dat bevat onder meer de Nederlandse vertaling van het Cape Town Commitment, de slotverklaring van het derde Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie in Kaapstad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer