’Nieuwe bijstandswet te hard voor gemeenten’
De nieuwe opzet van de bijstandswet houdt onvoldoende rekening met de financiële positie van de gemeenten. De Raad voor financiële verhoudingen (Rfv) stelt dat in een advies aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken. De Rfv adviseert het Rijk over het verdelen van geld over gemeenten en provincies.
Op dit moment neemt het Rijk 75 procent van de kosten van de bijstandswet voor zijn rekening, terwijl de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de rest. Maar volgens de nieuwe wet Werk en Bijstand krijgen de gemeenten vanaf 1 januari een vast budget van het Rijk waaruit ze de bijstandsuitkeringen moeten betalen.
Als ze er in slagen veel bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen, hebben ze een financieel voordeel. Stijgt het aantal bijstandsgerechtigden, dan moeten de gemeenten de extra kosten uit eigen zak bijpassen.
De Rfv wijst die aanpak af. Volgens het adviesorgaan hebben de gemeenten te weinig invloed op de ontwikkeling van het aantal bijstandsgerechtigden. Het is daarom niet gerechtvaardigd het financiële risico geheel bij de gemeenten te leggen.
De raad vindt dat de invoering van de nieuwe wet in elk geval een jaar moet worden uitgesteld, zodat de gemeenten de tijd krijgen hun huishouding in te richten op de gevolgen ervan.