Meest gezochte misdadigers uit WOII
JERUZALEM (ANP) – De veroordeling van John Demjanjuk (91) wegens medeplichtigheid aan de moord op meer dan 28.000 Joden betekende donderdag goed nieuws voor het Wiesenthalcentrum, dat al decennia jacht maakt op voortvluchtige misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. Onlangs publiceerde het centrum nog een lijst met de meest gezochte oorlogscriminelen. Hieronder volgen korte beschrijvingen van enkele personen die figureren op deze lijst.
- Alois Brunner (Syrië?): Het Simon Wiesenthal Center beschouwt Brunner als de belangrijkste voortvluchtige oorlogsmisdadiger. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de deportatie van en massamoord op meer dan 100.000 Joden uit Oostenrijk, Griekenland, Frankrijk en Slowakije. Brunner vluchtte na WO II naar Syrië. Hij werd voor het laatst gezien in 2001 en zou, als hij nog leeft, vorige maand 99 zijn geworden.
Aribert Heim (Egypte?): De ‘Slager van Mauthausen’ geldt als de nummer twee op de lijst van meest gezochte oorlogscriminelen. Hij is niet meer gezien sinds 1962. In 2009 doken er geruchten op dat Heim (geboren in 1914), die ook de bijnaam Dokter Dood kreeg wegens de dodelijke injecties die hij toediende aan Joden, in 1992 was overleden in Egypte. Een officiële bevestiging daarvan bleef uit.
Sandor Kepiro (Hongarije): Deze politieman zou verantwoordelijk zijn voor de moord op zeker 1200 burgers in 1944 in Servië. De 96-jarige verdachte wordt inmiddels berecht in Hongarije. Het proces begon op 5 mei.
Milivoj AE¡ner (Oostenrijk): Speelde in de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol bij de deportatie van Serviërs, Joden en Roma uit Kroatië. AE¡ner (97) woont in Oostenrijk. Dat land weigert hem uit te leveren aan buurland Kroatië, dat hem wil berechten.
Klaas Carel Faber (Duitsland): Deze 89-jarige Nederlander was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, van de Waffen-SS en van het Sonderkommando Feldmeijer, dat verzetsstrijders executeerde. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in Westerbork en wegens het bieden van hulp aan de vijand in oorlogstijd. Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar het toenmalige West-Duitsland. Sindsdien is verschillende keren tevergeefs geprobeerd hem uitgeleverd te krijgen. Woensdag kreeg Justitie in Nederland opnieuw nul op het rekest. De zuidelijke deelstaat Beieren, waar Faber leeft, liet weten dat het uitleveringsverzoek was afgewezen. Duitsland levert in de regel geen staatsburgers uit. Faber kreeg door zijn indiensttreding in het Duitse leger de Duitse nationaliteit.