Buitenland

VS hekelen China over mensenrechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) – De Verenigde Staten hebben maandag uitgehaald naar het mensenrechtenbeleid in China. De Amerikaanse vicepresident Joseph Biden zei dat beide landen „sterke meningsverschillen” over de kwestie hebben en kritiseerde het harde optreden tegen dissidenten.

9 May 2011 18:33Gewijzigd op 14 November 2020 14:53
Foto EPA
Foto EPA

Biden deed zijn voor het diplomatieke verkeer ongekend harde uitspraken aan het begin van een tweedaagse top om de onderlinge spanningen te bedwingen. De twee grootste economieën ter wereld overleggen daarover in Washington op maandag en dinsdag.

De VS willen dat Amerikaanse bedrijven meer toegang krijgen tot de Chinese markt, evenals een flexibele wisselkoers van de yuan en hogere Chinese rente. Ook zullen de VS aandringen op meer respect voor mensenrechten. De Chinezen willen vooral dat de Amerikanen het begrotingstekort aanpakken. De Chinezen financieren een groot deel van de Amerikaanse staatsschuld.

Minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) en minister van Financiën Timothy Geithner leiden het Amerikaanse team. Van Chinese zijde komt vicepremier Wang Qishan. Voor het eerst zijn er ook militaire vertegenwoordigers bij het jaarlijkse overleg.

Clinton benadrukte maandag het belang van de aanwezigheid van de militaire vertegenwoordigers. Ze zei dat die kunnen helpen bij het voorkomen van mogelijke gevaarlijke misverstanden tussen de twee landen. „Angsten en wantrouwen sluimeren aan beide zijden van de Stille Oceaan”, zei Clinton.

Verder liet de bewindsvrouw weten dat de Amerikanen bij de Chinese delegatie de zorgen zullen uiten over de maatregelen van Peking tegen dissidenten, onder meer tegen de kunstenaar Ai Weiwei. Het gaat volgens sommigen om de hardste aanpak in jaren. Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei dat de Amerikanen de mensenrechtensituatie in China aan de orde zullen stellen.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, Cui Tiankai, stelde dat zijn land bereid is over mensenrechten te spreken met de VS, maar hij voegde eraan toe: „Ik denk dat het raadzaam is voor de Verenigde Staten meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van mensenrechten dan zo bezig te zijn met individuele gevallen.”

Over de koers van de Chinese munt yuan zegt China het met de VS eens te zijn over de richting van de hervorming, maar niet over de snelheid daarvan. Volgens China leggen de VS te veel nadruk op dat laatste.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer