Advocaten Gbagbo teruggestuurd naar Frankrijk
ABIDJAN (ANP/AFP) – Twee Franse advocaten van de in april gearresteerde president van Ivoorkust Laurent Gbagbo is de toegang geweigerd tot het West-Afrikaanse land. Bij aankomst in Abidjan, de grootste stad van het land, kregen ze vrijdag te horen dat ze direct weer moesten vertrekken. De juristen, Jacques Vergès en Marcel Ceccaldi, werden op de eerstvolgende vlucht naar Parijs gezet.
Gbagbo verscheen vrijdag voor de eerste keer voor een rechter, in de noordelijke stad Korhogo. Hij staat daar onder huisarrest. De hoofdaanklager van het openbaar ministerie in Ivoorkust onderwierp Gbagbo aan een indringend verhoor.
Justitie in Ivoorkust voert op dit moment onderzoek uit naar de politieke crisis in het land, die uitbrak na de presidentsverkiezingen van eind november vorig jaar. Circa drieduizend mensen kwamen door geweld om het leven tijdens het conflict dat voortduurde tot de dag waarop Gbagbo werd gearresteerd in het presidentieel paleis in Abidjan.
Allassane Ouattara, de winnaar van de verkiezingen en uiteindelijk ook van de machtsstrijd in Ivoorkust, wil zijn rivaal berechten in verband met misdaden die zijn begaan ten tijde van het Gbagbo-bewind. Ouattara wordt vrijdagavond beëdigd als president van Ivoorkust. Dat gebeurt tijdens een ceremonie in Abidjan.
Volgens advocaat Jacques Vergès is het duidelijk dat de regering van Ouattara geen eerlijk proces nastreeft tegen Gbagbo. „Ik ben erg pessimistisch over de toekomst van een bewind dat raadslieden zo behandelt”, zei Vergès kort voordat hij op het vliegtuig terug naar Frankrijk stapte.
Vergès is een van de bekendste strafpleiters in Frankrijk. Hij verdedigde in het verleden ook een reeks buitenlandse verdachten van oorlogsmisdaden. Onder anderen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic, Tareq Aziz (vice-premier van Irak tijdens de dictatuur van Saddam Hussein), de Franse extreemrechtse politicus Jean-marie Le Pen, de Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie en Khieu Samphan, staatshoofd tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer in Cambodja, kregen juridische ondersteuning van Vergès.