Kerk & religie

Aantal losgemaakte predikanten groeit

Het aantal conflicten waarbij een predikant van de gemeente wordt losgemaakt, is in de afgelopen vijftien jaar enorm toegenomen. Dat heeft ds. H. J. Oortgiesen van de afdeling werkbegeleiding van de Samen op Wegkerken vrijdag gezegd.

ANP
5 June 2003 18:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Bij een losmaking wordt de predikant na een verstoorde arbeidsrelatie op non-actief gesteld, zonder dat uitspraak wordt gedaan over de schuldvraag.

Exacte cijfers over het aantal losmakingen kan ds. Oortgiesen niet geven. „De geschillencommissies die zich met de zaken bezighouden, doen hun werk achter gesloten deuren.” Een losmaking is vooral voor de predikanten een gevoelige zaak. Vaak komen zij moeilijk weer aan de slag, aldus ds. Oortgiesen.

Hij wil professionele mediators (bemiddelaars) inzetten om de ontwikkeling een halt toe te roepen. „Incidenteel gebeurt dat al, als er toevallig een kerkelijk betrokken mediator voorhanden is.” Echter, op het moment dat de hulp wordt ingeroepen, zijn de verhoudingen meestal al zodanig verziekt dat er weinig meer te bemiddelen valt. Door in een vroeg stadium begeleiders in te schakelen kan, zegt ds. Oortgiesen, veel ellende worden voorkomen.

Volgens de predikant doet het probleem zich niet alleen voor binnen de Samen op Weg-kerken voor, maar in alle kerkgenootschappen. De toename van het aantal conflicten verklaart hij uit de devaluatie van het ambt en de toegenomen mondigheid van kerkgangers. „Daardoor worden conflicten tegenwoordig tot op het bot uitgevochten. De kerkelijke betrokkenheid loopt overal terug. Dan wordt vaak gedacht: Als we maar een dominee met een groot charisma hebben, dan zal het wel goed gaan. Predikanten worden afgerekend op hun persoon, terwijl vroeger de conflicten vaak gingen over theologische kwesties.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer