Tepco: nucleaire crisis in 9 maanden beslecht
TOKIO (ANP) – De nucleaire crisis in Japan is naar verwachting over negen maanden voorbij. Dat heeft Tepco, de exploitant van de radioactief materiaal lekkende kerncentrale Fukushima I, zondag laten weten op aandringen van premier Naoto Kan.
Eerst moeten de reactoren en bassins met gebruikte brandstof tot een stabiel niveau worden gekoeld. Dat kan drie maanden duren. In de daarop volgende periode van drie tot zes maanden moet uiteindelijk de ‘losgeslagen’ kerncentrale helemaal ‘doven’.
Het aantal radioactieve deeltjes in het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I was in het weekeinde weer verder gestegen. Dit zou duiden op mogelijke nieuwe lekken.
Het aantal radioactieve jodiumdeeltjes steeg naar 260 becquerel per kubieke centimeter, 6500 keer de toegestane hoeveelheid en meer dan zes keer zoveel als op vrijdag. Ook werd er vier keer zoveel cesium gemeten.
Twee op afstand te bedienen robots zijn sinds zondag aan het werk om metingen te verrichten. Ze betraden reactor 3 en later ook de reactors 1 en 2. De robots kunnen onder meer vaststellen in hoeverre het verantwoord is mensen op het terrein te laten werken. Ook kunnen ze helpen met de sloop en afval opruimen. Experts stellen echter dat de robots niet geschikt zijn voor dit „smerige werk”.
Volgens de befaamde Amerikaanse kernfysicus Michio Kaku lekken er onophoudelijk radioactieve stoffen uit de centrale. De kleinste verstoring kan al een meltdown veroorzaken, die erger is dan de ramp in Tsjernobyl. „Kort gezegd kijk je naar een tikkende tijdbom”, zei de professor, die verbonden is aan een aantal Amerikaanse universiteiten.
De hersteloperatie na de ramp, die op 11 maart begon met een zware beving en verwoestende tsunami, wordt geschat op meer dan 200 miljard euro. Hiermee is het de duurste ramp in de geschiedenis. De Japanse regering liet weten dat dit mogelijk nog te laag is geschat.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, was zondag in Tokio om haar steun te betuigen aan het zwaar getroffen land. Ze moedigde Japan aan zich niet in zichzelf te keren: „Economisch, diplomatiek en op vele andere manieren is Japan onmisbaar voor het oplossen van problemen in de wereld.”