Euro terug van weggeweest
AMSTERDAM – Een jaar geleden: de waarde van de euro ten opzichte van de dollar glijdt weg en zakt begin juni onder de 1,20. Maar het tij is gekeerd. De koers schommelt sinds een maand boven de 1,40.
Dat niveau werd begin november 2009 voor het laatst aangetikt. De schuldencrisis die zich in de maanden daarna binnen het gebied met de gemeenschappelijke Europese munt aandiende, zorgde voor een fikse daling. Vandaag de dag echter is de euro terug van weggeweest. De omslag naar boven kreeg meer vaart dan in veel voorspellingen was voorzien. Gisteren was de euro bij het sluiten van de handel in Amsterdam 1,44 dollar waard.
Han de Jong, hoofdeconoom van ABN AMRO, somt enkele factoren op die bij de opmars een rol spelen. Hij wijst in de eerste plaats op het verschil in monetair beleid. De Europese Centrale Bank (ECB) is agressiever, zoals hij het aanduidt, dan zijn Amerikaanse evenknie, de Federal Reserve (Fed).
„De markten hadden er wel op gerekend dat de ECB in de loop van dit jaar tot een verkrapping zou besluiten, maar dat gebeurde toch eerder dan gedacht”, analyseert De Jong. Vorige week pasten president Trichet en zijn medebestuurders de officiële rente met een kwartprocentpunt in opwaartse richting aan. Het betekent dat de commerciële banken duurder uit zijn als ze in Frankfurt kredieten opnemen.
De Jong: „In de VS voeren de autoriteiten in de top van de Fed onderling volop discussie. Ze rollebollen met elkaar over straat. Sommigen bepleiten een correctie van de ruime geldpolitiek, anderen willen de huidige aanpak voorlopig handhaven. In de eurozone daarentegen liggen de zaken helder: de ECB vindt het inflatierisico te fors en het zal dan ook niet bij die ene verhoging blijven. De kloof in de sfeer van de korte rente wordt dus groter: in de VS een tarief van net iets boven 0 en hier van 1,25 procent.”
Dit laatste maakt het voor investeerders voordelig om in de euro te stappen. Tegoeden in die valuta leveren een hogere vergoeding op. De vraag stijgt, en dat stuwt de koers op.
De Jong: „Het tweede kwartaal vorig jaar, toen de euro plotseling sterk naar beneden ging, was de periode dat de problemen rond Griekenland in alle hevigheid toesloegen. Het veroorzaakte paniek. Beleggers vluchtten in de dollar. Inmiddels hebben de beleidsmakers laten zien dat ze bereid zijn de euro te verdedigen. In de markten heerst nu de overtuiging dat ze die niet zullen laten vallen.
Voeg daarbij tevens de overtuiging dat de VS met hun monetaire en financiële beleid een enorme gok wagen. Ze blijven maar stimuleren, in de hoop dat de groei voldoende versnelt, om straks zonder veel pijn de overheidshuishouding te saneren. Maar het kan ook misgaan. Kortom, op dit moment vinden de markten de dollar wat minder aantrekkelijk dan een poosje geleden.”
Verder stelt De Jong vast dat de laatste maanden de risicobereidheid in de wereld is toegenomen. Dat leidt in het algemeen tot een lagere dollar. Die is meer in trek in tijden van twijfel en onzekerheid.
Al met al houdt de econoom van ABN AMRO het bij de actuele valutabewegingen liever op zwakte van de dollar dan op kracht van de euro. „De dollar verliest ook tegenover andere munten terrein”, licht hij toe.
Hij denkt dat de euro mogelijk oploopt tot 1,50. „Maar dan zullen we het langzamerhand wel gehad hebben. Het herstel van de Amerikaanse economie zet door, verwachten wij, en dan moet de Fed volgend jaar toch echt de rente verhogen. Daar zullen de markten op anticiperen en daardoor zou de dollar in het laatste deel van 2011 wat winst kunnen boeken.”