Buitenland

Eigen salaris blijft pijnpunt EP

Het Europees Parlement blijft grote moeite houden met het vaststellen van een gelijk salaris voor alle 626 afgevaardigden.

ANP
4 June 2003 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Dinsdag kon het EP in Straatsburg opnieuw geen overeenstemming vinden over een nieuw statuut voor de leden. Dat omdat een kleine meerderheid van 24 europarlementariërs niet wil dat enkele lidstaten daar ook nog eens belasting over kunnen heffen.

Het salaris van de EP-leden en hun reis- en onkostenvergoedingen zijn al jaren stenen des aanstoots voor het parlement. Een europarlementariër verdient even veel als een nationaal parlementslid. In Spanje en Portugal verdienen parlementsleden erg weinig, waardoor hun europarlementariërs creatief gebruikmaken van onkostenregelingen om rond te komen.

Om fraude te voorkomen, stelde de Duitse socialist Rothley voor alle EP-leden een vast salaris te geven van 8500 euro bruto. Daarover moeten zij dan nog een Europese belasting en een pensioenheffing van 35 procent betalen. Zeker vijf lidstaten, waaronder de Scandinavische landen, willen die EU-belasting voor hun europarlementariërs echter vervangen door een nationale premie, die soms hoger ligt.

Het EP kon zich daar niet in vinden omdat hierdoor toch weer ongelijkheid zou ontstaan. Nederlandse europarlementariërs vermoeden echter dat leden uit landen met riante salarissen voor politici zich hierachter verschuilen, in de hoop hun hoge eigen loon te kunnen behouden.

Het Europees Parlement is het er wel over eens om voortaan alleen nog de werkelijk gemaakte reis- en onkosten uit te betalen. De vaste vergoeding zou dan verdwijnen, zodat europarlementariërs die voordelig reizen niet langer een extra zakcentje verdienen. Deze nieuwe strenge regeling gaat echter pas in als er ook overeenstemming is over de salarissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer