Roep om strengere regels voor schietclubs
DEN HAAG – De roep om strengere regels voor schietverenigingen en wapenvergunningen groeit na het drama in Alphen aan den Rijn. Steeds meer mensen pleiten voor het laten meewegen van iemands psychische gesteldheid in de afweging of een wapenvergunning kan worden verstrekt.
De politie moet standaard worden ingelicht over eventuele psychische problemen van een aanvrager van een wapenvergunning. De huidige wapenwet zou op dat punt moeten worden aangepast, vindt onder anderen politiechef Willem Woelders. De huidige regeling is „wel goed, maar niet compleet”, zo stelde Woelders maandagavond in de tv-rubriek EénVandaag.
Woelders sprak namens de Raad van Korpschefs in een reactie op de schietpartij in Alphen aan den Rijn.
De Alphense schutter, Tristan van der V., beschikte over een vergunning voor meerdere wapens, ondanks aanzienlijke problemen met zijn geestelijke gezondheid. De politie was naar het zich laat aanzien niet van die problemen op de hoogte, omdat zij niet tijdens de gebruikelijke screening van een vergunningaanvrager op tafel kwamen. Dat moet veranderen, vindt Woelders. De hulpverlening moet ertoe worden verplicht medische informatie aan de politie te verstrekken.
VVD-Kamerlid Van der Steur liet maandag weten dat een wapenvergunning voor iemand met psychische problemen wat hem betreft niet langer mogelijk moet zijn.
Wapens thuis
Behalve de wetgever liggen ook de schietverenigingen onder vuur, met name omdat wapens thuis bij de leden worden opgeslagen en niet in het clubhuis van de vereniging. Onder anderen SP-Kamerlid Gesthuizen vindt dat leden van een schietvereniging hun wapens voortaan op de club moeten achterlaten. Ze zouden deze niet langer mee naar huis mogen nemen.
De meeste partijen willen nog niet op de kwestie reageren, omdat het drama pas zo kortgeleden plaatshad. Wel lijken verschillende andere politici de opvatting van de SP te onderschrijven.
Directeur Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA), die zo’n 800 schietverenigingen met in totaal ongeveer 42.000 leden vertegenwoordigt, vindt het niet nodig om de regels voor het bewaren van de wapens te veranderen, onder meer omdat sportschutters regelmatig naar andere verenigingen reizen om daar te schieten. Het zou dan omslachtig zijn om eerst hun wapen bij vereniging te moeten ophalen. „Maar minstens zo belangrijk: bij centrale opslag in clubgebouwen verhoog je het risico op inbraak daar. En dan zou het veelal om honderden wapens gaan, die daar zouden liggen. De regels voor het thuis opbergen zijn streng en goed hanteerbaar.”
De politie controleert ook of de bezitter van legale wapens deze op de juiste manier opbergt: de wapens moeten in een kluis worden bewaard. Kogels moeten in een aparte kluis worden opgeslagen. Volgens Duisterhof worden deze thuiscontroles in afdoende mate door de politie uitgevoerd.
Aangescherpt
Ook in andere Europese landen werd de wapenwetgeving aangescherpt na dodelijke schietincidenten. Groot-Brittannië bijvoorbeeld heeft een van de strengste wapenwetten van Europa sinds een schietpartij met veel slachtoffers op een school in 1996.
De Duitse wapenwet werd na een schietdrama op een school in Winnenden in 2009, waarbij vijftien mensen werden doodgeschoten, eveneens verscherpt.