„Bijzondere scholen niet slecht voor integratie”
UTRECHT – Het Nederlandse onderwijssysteem met openbaar en bijzonder onderwijs werkt niet meer of minder segregatie in de hand dan systemen met meer staatsinvloed op het onderwijs.
„Zwarte en witte scholen komen in alle onderwijssystemen voor”, zo stelde prof. dr. P. Huisman afgelopen zaterdag in Utrecht tijdens een studiedag van de Linker Wang, het platform voor geloof en politiek binnen GroenLinks. De GroenLinksjongeren verenigd in Dwars en de onderwijswerkgroep van de partij waren mede-organisatoren van de dag, die werd gehouden in de doopsgezinde kerk aan de Oude Gracht.
Met zijn stelling bekritiseerde Huisman, in het dagelijks leven hoogleraar onderwijsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, impliciet GroenLinkspolitici die beweren dat het bijzonder onderwijs in Nederland segregatie in de hand werkt.
Er zijn in de westerse wereld grofweg drie onderwijssystemen te onderscheiden, zo hield Huisman zijn gehoor voor. De eerste is dat de overheid alleen strikt neutraal onderwijs aanbiedt, zoals in de Verenigde Staten en Frankrijk. De tweede is dat de overheid alleen openbare scholen bekostigt die onder invloed van een staatskerk staan, zoals in Noorwegen en Griekenland. Het Nederlandse systeem zit er (net als het Belgische) tussenin met openbaar onderwijs en gesubsidieerd bijzonder onderwijs.
Volgens Huisman springt er niet een systeem uit waar segregatie minder is. Hij memoreerde dat in een groot aantal Amerikaanse en Franse steden flinke problemen op scholen zijn met integratie van vreemdelingen.