Buitenland

Opnieuw grote landelijke staking in Frankrijk

Voor de tweede keer in drie weken tijd is het openbare leven in Frankrijk zo goed als lamgelegd door een nationale staking, gericht tegen plannen van de regering om het pensioenstelsel te hervormen. Vooral het openbaar vervoer had zwaar te lijden onder de staking, maar ook onderwijzend personeel, werknemers van de posterijen en andere ambtenaren kwamen niet op hun werk opdagen. Voor dinsdagmiddag stonden in verschillende steden demonstraties gepland.

AP
3 June 2003 15:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

De staking leidde tot verkeerschaos in en om grote steden, waar veel metrotreinen en stadsbussen niet reden. Ook een aantal binnenlandse treintrajecten was geschrapt. Internationale treinen, zoals de Thalys en de Eurostar, hielden over het algemeen hun gebruikelijke dienstregeling aan. De uitval van treinen, bussen en metro’s was niet zo groot als tijdens de vorige staking op 13 mei.

Het vliegverkeer was zwaar ontregeld door de staking. Veel buitenlandse vliegmaatschappijen hadden bij voorbaat al vluchten geannuleerd. British Airways liet slechts dertig van de 120 vluchten van en naar Frankrijk doorgaan en het Duitse Lufthansa annuleerde 97 van de 138 vluchten. Air France schrapte 65 procent van de korte– en middellangeafstandsvluchten. Intercontinentale vluchten zouden volgens de nationale luchtvaartmaatschappij geen hinder ondervinden van de staking.

De regering, in verlegenheid gebracht door de staking die samenvalt met de G8–top in Evian, waarschuwde voor de ‘dramatische economische gevolgen’ die de staking zou kunnen hebben. ‘De eerste slachtoffers zijn de zwakkeren en meest kwetsbaren van onze medeburgers’, zei regeringswoordvoerder Jean–Franüois Copé op het nationale televisiestation France 2.

Een van de grotere vakbonden, de CGT, liet doorschemeren dat de staking eventueel na dinsdag zal aanhouden. ‘Als werknemers daartoe beslissen, zullen we stakingen, demonstraties, betogingen en het hele scala aan vakbondsinitiatieven zo lang als nodig voortzetten’, zei CGT–voorzitter Bernard Thibault.

De regering zegt dat een hervorming van het pensioenstelsel noodzakelijk is om te voorkomen dat dat door de vergrijzing in Frankrijk instort. Vooral de plannen om werknemers langer te laten werken voor zij recht hebben op een pensioen stuiten op hevig verzet. De plannen zijn vorige week goedgekeurd door het kabinet en ter beoordeling doorgestuurd naar het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer