Buitenland

Geen begrotingsdeal VS na nacht onderhandelen

WASHINGTON (ANP/RTR) – Amerikaanse politici zijn er ook na een hele nacht onderhandelen niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een begroting voor het komende halfjaar. Dat heeft een adviseur van de Republikeinse oppositieleider John Boehner vrijdagochtend (plaatselijke tijd) gezegd.

7 April 2011 15:01Gewijzigd op 14 November 2020 14:26
Obama. Foto EPA
Obama. Foto EPA

Door de politieke impasse dreigt het Amerikaanse ambtenarenapparaat na vrijdag grotendeels tot stilstand te komen. Dan loopt een noodwet af die de publieke sector tot dusver voorzag van financiële middelen, terwijl politici steggelden over de omvang en aard van bezuinigingen die nodig zijn om het kolossale Amerikaanse begrotingstekort aan te pakken.

President Barack Obama sprak woensdagavond laat hoogstpersoonlijk met Boehner, die voorzitter is van het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden, en met de Democratische Senaatsvoorzitter Harry Reid. Hoewel dat onderhoud geen akkoord opleverde, zei Obama dat de partijen wel nader tot elkaar zijn gekomen. De meningsverschillen zouden overbrugbaar moeten zijn, aldus de president. Hij waarschuwde opnieuw dat een sluiting van de overheid ook het fragiele economische herstel zou bedreigen.

De Verenigde Staten kampen met een begrotingstekort van 1,65 biljoen dollar (1150 miljard euro). Obama heeft drastische bezuinigingen aangekondigd, maar de Republikeinen vinden dat de regering nog veel meer kan besparen op bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs, milieubescherming en ontwikkelingshulp. De president vreest dat nog meer bezuinigingen slecht zullen uitpakken voor de economie, die herstellende is van de diepste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het is tot dusver niet gelukt tot een compromis te komen. Door noodwetten heeft het Congres de afgelopen weken sluiting van grote delen van de federale overheid weten te voorkomen. Als een akkoord uitblijft, dan dreigen na vrijdag honderdduizenden ambtenaren verplicht met verlof te worden gestuurd. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 1996, toen Obama’s partijgenoot Bill Clinton president was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer