Buitenland

Top G8 afgerond

De leiders van de zeven rijkste landen ter wereld plus Rusland, verenigd in de G8, hebben hun jaarlijkse top afgesloten met de belofte zich gezamenlijk in te spannen voor de wederopbouw van Irak en de nucleaire dreiging die uitgaat van Iran en Noord–Korea gezamenlijk te lijf te gaan. In een vier pagina’s tellende slotverklaring maken de landen duidelijk dat ze hun verdeeldheid over de oorlog tegen Irak achter zich willen laten en stellen ze dat de toekomst van dat land nu vooropstaat.

AP
3 June 2003 13:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

‘Ons gezamenlijke doel is een volledig soeverein, stabiel en democratisch Irak’, aldus de G8–leiders in hun verklaring. De acht landen stellen dat ze niet zullen tolereren dat Iran en Noord–Korea kernwapens verwerven, al werden de Verenigde Staten en de andere landen het niet helemaal eens over de mate waarin Iran onder druk moet worden gezet.

Een hoog lid van de Russische delegatie zei tegen journalisten dat Iran voor 16 juni, wanneer het bestuur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties vergadert, alle twijfels over de vraag of het zich wel houdt aan het non–proliferatieverdrag moet hebben weggenomen. Een hoge vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering zei dat de slotverklaring in de opvatting van de VS het gebruik van geweld rechtvaardigt tegen landen die de internationale regels over non–proliferatie schenden. De Franse president Jacques Chirac, die de top voorzat, noemde dit ‘een zeer vrijpostige interpretatie’ van de verklaring en zei dat het gebruik van geweld helemaal niet aan de orde is geweest op de top.

Over Noord–Korea staat in de slotverklaring dat de G8 de inspanningen steunt die landen in de regio, waaronder China, zich getroosten om Noord–Korea aan zijn beloften te houden die het in het verleden heeft gedaan met betrekking tot de non–proliferatie van kernwapens. Noord–Korea heeft zich begin dit jaar teruggetrokken uit het non–proliferatieverdrag.

In de verklaring wordt voorts steun uitgesproken voor het onlangs door Israël en de Palestijnen geaccepteerde vredesplan voor het Midden–Oosten, de zogenoemde routekaart. De G8 spreekt zich uit voor een ‘allesomvattende vredesregeling’ voor het Midden–Oosten, waarbij dus ook Syrië en Libanon zijn betrokken. Ook wordt de Palestijnen in de verklaring vooruitzicht geboden op hulp bij de opbouw van hun verwoeste economie.

Zoals al eerder op de driedaagse top, die werd gehouden in het Franse Evian, duidelijk werd zijn de acht landen ook voor een gezamenlijke aanpak van de wereldwijde economische recessie.

Tijdens hun slotdiner bespraken de G8–leiders maandag een achttien pagina’s tellend document dat werd opgesteld op een alternatieve top die zo’n 1.000 antiglobalisten vorige week hielden. In het document wordt gepleit voor de opstelling van internationale regels ter bestrijding van de milieuvervuiling, rechten voor arbeiders en volledige kwijtschelding van de schulden van de armste landen ter wereld. Het document werd besproken op initiatief van Chirac, die erop was gebrand te laten zien dat de G8 niet zozeer een exclusieve club kapitalisten is, maar een groep machtige landen die zich het lot van de miljarden armen in de wereld aantrekt. Op uitnodiging van Chirac woonden elf leiders van ontwikkelingslanden zondag de opening van de top bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer