Gaddafi geeft geen krimp
TRIPOLI (ANP/RTR/AFP/EFE) – De Libische dictator Muammar Gaddafi heeft maandagavond (lokale tijd) enkele beloften gedaan, maar vooral ook aangegeven dat welke hervorming dan ook in zijn land alleen mogelijk is als hij de leidersrol behoudt. Dat zei Gaddafi’s woordvoerder Mussa Ibrahim tegen journalisten in Tripoli, de hoofdstad van Libië.
De zegsman stelde dat alles mogelijk is in de toekomst. „We kunnen alles doen, verkiezingen, referenda”, aldus Ibrahim. De positie van Gaddafi is volgens hem echter „ononderhandelbaar”. De internationale coalitie die vorige maand begon aan een militaire interventie om de Libische bevolking te beschermen, en de opstandelingen in Libië, hebben al vaker aangegeven dat Gaddafi en zijn zoons de macht dienen af te staan voordat er kan worden onderhandeld over de toekomst van het Noord-Afrikaanse land.
Eerder op de avond zond de Libische staatstelevisie, een propagandavehikel van Gaddafi, beelden uit van de leider, omringd door aanhangers. Gaddafi zwaaide naar hen vanuit een jeep. Hij zou een korte rit hebben gemaakt vanuit zijn basis Bab el Aziziyah in Tripoli.
Het Libische regime lijkt te zoeken naar een diplomatieke uitweg uit het huidige conflict. In de afgelopen dagen reisden gezanten van Gaddafi onder meer naar Griekenland, Turkije en Malta.
Gemarteld
Iman al-Obeidi, de Libische vrouw die vorige maand een hotel in Tripoli binnendrong en de aanwezige journalisten vertelde dat ze twee dagen lang was verkracht en gemarteld door troepen van dictator Muammar Gaddafi, is weer op vrije voeten. Ze is 72 uur vastgehouden en verhoord nadat ze haar uitlatingen in het hotel deed. Dat zei ze maandag (lokale tijd) in een telefonisch interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Beelden van al-Obeidi’s emotionele betoog gingen de wereld over. Ze werd uiteindelijk door veiligheidsdiensten overmeesterd, het hotel uitgeloodst en in een auto afgevoerd. Het incident had plaats op 26 maart in het Rixos-hotel. Daar verblijven buitenlandse journalisten op uitnodiging van het bewind van Gaddafi.
Zegsman Mussa Ibrahim van het regime in Tripoli zei tegen verslaggevers dat al-Obeidi dronken was toen ze het hotel binnendrong. Ook zou ze kampen met psychische problemen. Staatsmedia in Libië, propagandakanalen van Gaddafi, namen deze informatie over. Zij meldden ook nog dat de vrouw een prostitué was. Enkele van de vijftien mannen die haar zouden hebben belaagd, zouden aangifte overwegen tegen al-Obeidi.
In het interview met CNN zei de Libische dat ze werd vrijgelaten nadat een arts haar had onderzocht, en had vastgesteld dat ze inderdaad was verkracht en gemarteld. Al-Obeidi stelt dat dat gebeurde nadat ze was ontvoerd uit de stad Benghazi in het oosten van Libië. Na haar vrijlating zou ze nog twee keer zijn aangehouden door troepen die loyaal zijn aan de Gaddafi-clan. Naar eigen zeggen werd al-Obeidi vorige week gearresteerd toen ze naar het buurland Tunesië probeerde te vluchten. Daarnaast zou ze zondag zijn opgepakt en bedreigd om te voorkomen dat ze aangifte zou doen bij de politie.
Op dit moment verblijft al-Obeidi bij haar zus. De politie en het leger zouden haar „mentaal martelen” door de constante dreiging van arrestatie als ze de woning verlaat. Al-Obeidi zei dat mensen haar uitlachen en dat ze neerslachtig is. Tijdens haar slaap heeft ze last van nachtmerries.