Obama lanceert campagne voor herverkiezing
WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Barack Obama stelt zich herkiesbaar voor de presidentsverkiezingen in november 2012. Hij heeft maandag zijn campagne gelanceerd op de website Barackobama.com.
„We openen kantoren, pakken dozen uit en beginnen gesprekken met aanhangers zoals u om ons pad naar de overwinning te helpen vormen. 2012 begint nu”, aldus Obama op de site waar supporters hun mailadres kunnen invullen. Een video laat enthousiaste aanhangers aan het woord.
Obama stelde in een verklaring dat hij zich herkiesbaar stelt „om de vooruitgang die we hebben gemaakt te beschermen.” Hij beloofde een campagne die „verder gaat, meer gefocust en innovatiever is dan we ooit eerder hebben gedaan.”
Deskundigen schatten dat Obama de komende maanden een recordbedrag van 1 miljard dollar (circa 700 miljoen euro) kan inzamelen voor zijn campagne. Hij dient maandag de benodigde documenten in bij de Federal Election Commission.
Meerdere Republikeinen overwegen om bij de verkiezingen de strijd aan te gaan met Obama. Onder hen ook Sarah Palin, de voormalige gouverneur van de staat Alaska. Maar tot dusver heeft geen enkele Republikein zich officieel kandidaat gesteld.
Obama (49) kwam in 2009 in het Witte Huis, als eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Hij was geboren in Hawaï als kind van een blanke moeder en zwarte, Keniaanse vader. Later verhuisde hij met zijn moeder naar Jakarta, waar hij naar school ging onder de naam Barry Soetoro. Als volwassene werkte hij in Chicago als buurtwerker, advocaat, professor grondwet en senator van de staat Illinois. In 2005 werd hij gekozen als Amerikaans senator.
Obama viel toen op als begenadigd spreker en fondsenwerver. Onder de Democraten won hij daardoor de nominatie voor de presidentsverkiezingen van de gedoodverfde favoriet Hillary Clinton. Uiteindelijk versloeg hij in 2008 ook de Republikeinse kandidaat John McCain in de race om het presidentsschap.
Als president heeft hij de gezondheidszorg uitgebreid en is hij begonnen met het terugtrekken van Amerikaanse militairen uit Afghanistan en Irak. De economie herstelt zich echter nog amper. Ondanks de economische moeilijkheden, zegt zo’n 45 tot 50 procent van ondervraagde Amerikanen zijn beleid te waarderen.