Bush rookt vredespijp met Chirac
De Amerikaanse president George Bush en zijn Franse collega Jacques Chirac hebben tijdens een ontmoeting in de marge van de G-8-top in Evian nadrukkelijk hun best gedaan over hun Irak-ruzie heen te stappen. „De situatie met Irak was moeilijk, maar het is tijd om vooruit te kijken”, zei Bush volgens een hoge Amerikaanse functionaris in het gesprek.
Bush en Chirac hebben zich erbij neergelegd dat ze het over de oorlog in Irak nooit eens zullen worden en zoeken voorzichtig toenadering op andere gebieden. Zo peilde de Amerikaan zijn Franse ambtsgenoot over diens ideeën voor vrede in het Midden-Oosten, roemde hem voor zijn verstand van zaken over dat onderwerp en zegde toe Chirac om raad te vragen.
De Amerikaanse president maakte duidelijk dat Chirac welkom is om hem in de Verenigde Staten te komen bezoeken, maar nodigde hem niet uit voor een specifieke dag. „President Bush zei tegen Chirac dat hij hem graag ontmoet als hij dat wil”, aldus een Franse functionaris. „Dat gebeurt waarschijnlijk in het najaar.” Het is niet duidelijk of Chirac zijn bezoek aan de jaarvergadering van de Verenigde Naties in september zal combineren met een ontmoeting met Bush.
Bush kwam in het Franse kuuroord Evian meer regeringsleiders tegen die hij tegenover zich had gezien aan de vooravond van de oorlog in Irak. Hij besteedde zijn tijd echter niet aan napraten, maar probeerde de druk te verhogen op de andere twee landen die hij als schurkenstaten heeft geoormerkt, Noord-Korea en Iran.
De acht belangrijkste staatshoofden en regeringsleiders van de wereld verklaarden gezamenlijk dat Noord-Korea en Iran de internationale afspraken over nucleaire programma’s volledig moet nakomen. Ze drongen er bij Noord-Korea op aan zijn kernwapenprogramma „zichtbaar, onomkeerbaar en controleerbaar” te beëindigen. Wat de vergevorderde nucleaire plannen van Iran betreft, benadrukten de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland dat zij de ontwikkelingen in de gaten houden.
De G-8-leiders riepen ook een zogenoemde antiterroristische actiegroep in het leven, die andere landen moet helpen bij hun strijd tegen het terrorisme. De speciale G-8-groep zou in geïnteresseerde landen bijvoorbeeld bij de opleiding van politie en justitie kunnen begeleiden.
Op ruime afstand van het conferentiecentrum protesteerden antiglobalisten tegen de top. Dat leidde in de nachtelijke uren tot botsingen tussen demonstranten en oproerpolitie in Genève. De antiglobalisten vernielden ruiten en straatmeubilair en bekogelden de agenten met stenen en brandbommen. De politie schoot rubberkogels af en zette traangas en waterkanonnen in. Verder hielden zo’n 1500 demonstranten enkele uren een belangrijke brug bezet om te protesteren tegen de arrestatie maandag van 25 gelijkgezinden. Ook hier greep de politie hard in. Bij de nachtelijke rellen is voor miljoenen euro’s schade aangericht.