Blair verdedigt aanval op Irak
De Britse premier Blair heeft maandag gegarandeerd dat er in Irak uiteindelijk verboden wapens gevonden zullen worden.
De premier riep critici die menen dat die wapens er helemaal niet zijn, ertoe op geduld te hebben. Blair sprak in de Franse stad Evian, waar de G-8-top wordt gehouden.
De Britse premier weersprak geërgerd beschuldigingen -ook uit eigen gelederen- dat hij zijn land heeft misleid. Zo heeft ex-minister van Ontwikkelingszaken Clare Short gezegd dat Blair tegenover de Britten de dreiging van Saddam Hussein heeft overdreven om een aanval te rechtvaardigen.
De Britse omroep BBC meldde eerder dat een rapport over Iraakse massavernietigingswapens in opdracht van Blair is herschreven. Zo stelde het rapport ten onrechte dat Saddam Hussein zijn raketten in drie kwartier in gereedheid kon brengen, bijvoorbeeld voor een aanval op Britse militaire bases op Cyprus.
Robin Cook, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wil dat er een onderzoek naar die beschuldigingen komt. Blair riep critici maandag ertoe op met bewijzen te komen. „Maar het is verkeerd, eerlijk gezegd, als mensen beschuldigingen uiten op basis van zogenaamde anonieme bronnen als de feiten precies zo zijn als we al eerder zeiden.”
De huidige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zei maandag dat zo’n onderzoek er niet komt. Ook volgens Straw is er „zeer veel” bewijs dat Irak bezig was met het ontwikkelen van chemische, biologische en nucleaire wapens. „Ik heb dat hier voor me liggen en het staat op de website (van de Britse overheid).” Volgens een opiniepeiling in The Daily Telegraph maandag gelooft nog 51 procent van de Britten in het bestaan van verboden Iraakse wapens. In februari was dat nog 71 procent.
Een hoge Russische functionaris gooide maandag olie op het vuur door van de VS een snelle oplossing te eisen over de kwestie van de verboden Iraakse wapens. Onderminister Fedotov zei: „Rusland meent dat de kwestie van het Iraakse wapenprogramma openblijft.” De VS en Groot-Brittannië hebben nog maar weinig bewijzen overlegd dat die wapens er inderdaad waren. Ook Rusland twijfelt aan het bestaan ervan en was fel gekant tegen een aanval op Irak. Bovendien wil Moskou dat de VN-wapeninspecteurs weer in Irak aan het werk gaan.