Buitenland

Woede alom over arrestatie Suu Kyi

De internationale gemeenschap heeft maandag verontwaardigd gereageerd op de arrestatie van de oppositieleidster Aung San Suu Kyi, vrijdag in Birma.

Buitenlandredactie
3 June 2003 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en verscheidene Europese landen riepen het Birmese militaire regime ertoe op Suu Kyi en andere oppositieleden vrij te laten.

Suu Kyi werd vrijdag „voor haar eigen veiligheid” aangehouden na rellen tussen haar aanhangers en groepen die voor het regime demonstreerden. Daarbij kwamen volgens de militairen vier mensen om het leven. Anderen beweren echter dat er zeventig mensen zijn gedood.

Zondag sloot de junta de universiteiten en scholen, een dag voor het begin van het tweede semester. Volgens de Britse zender BBC vreest het regime dat de universiteiten een haard van verzet vormen. Informatie over de arrestatie van Suu Kyi en de sluiting van de kantoren van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), komt slechts mondjesmaat naar buiten en heeft binnen Birma daardoor nog geen reacties opgewekt.

De Amerikaanse president George Bush zei maandag „diep bezorgd” te zijn over de arrestatie van de oppositieleidster, die in 1991 de Nobelprijs voor de vrede kreeg. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, veroordeelde de arrestatie eerder al. „De Birmese autoriteiten zeggen dat het een manier was om haar te beschermen tijdens ongeregeldheden. Als dat het geval is, verwachten we dat ze onmiddellijk of snel wordt vrijgelaten”, aldus Powell.

Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan eiste Suu Kyi’s onmiddellijke vrijlating. „Aung San Suu Kyi is een nationale figuur en de leidster van de NLD en ze moet, in samenwerking met de regering en anderen, een rol kunnen spelen in de nationale verzoening”, aldus Annan.

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, oordeelde dat het regime kennelijk geen democratie nastreeft. De NLD won in 1990 overtuigend de verkiezingen, maar de junta, die vanaf 1962 aan het bewind was, weigerde de macht uit handen te geven. Suu Kyi heeft een belangrijk deel van de daaropvolgende tien jaar in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer