Marokkaanse ‘profs’ presenteren toekomstvisie
DEN HAAG (ANP) – In achterstandswijken moeten zich aansprekende kunst- en cultuurinstellingen vestigen. Nederland zou zijn deuren niet potdicht moeten gooien voor migranten, maar zou vooral circulaire migratie (waarbij mensen heen en weer reizen tussen Nederland en hun land van herkomst) moeten stimuleren. En de Cito-toets moet minder belangrijk worden bij het bepalen van het onderwijsniveau waar een kind naartoe gaat.
Dat zijn enkele van de punten in de visie van een groep Marokkaans-Nederlandse professionals op de toekomst van Nederland. Minister Gerd Leers (Migratie, CDA) nam die donderdagochtend in ontvangst. De groep noemt zich NL 2023, de volledige naam van het document is ‘Nederland in 2023 - Handreikingen voor een gedeelde toekomst’.
De Marokkaanse Nederlanders zijn met de toekomstvisie gekomen omdat ze zich ergeren aan het „grimmige debat in Nederland, aan de retoriek en oneliners” en omdat ze „over de schaduwen van angst, wantrouwen en de waan van de dag heen willen springen”. Daarbij willen ze niet alleen klagen over problemen, maar „een constructieve bijdrage aan de toekomst van Nederland” leveren.
NL 2023 ontstond in 2008 en heette aanvankelijk Young Professionals. De afgelopen jaren praatten de leden, onder wie ambtenaren en adviseurs, veel met elkaar. Ook voerden ze gesprekken met deskundigen op allerlei gebieden, zoals econoom Rick van de Ploeg en rechtsfilosoof Paul Cliteur.
Veel van de punten in de toekomstvisie gaan over thema’s als integratie, maar er komen ook tal van andere onderwerpen voorbij. Zo moet er volgens NL 2023 meer aandacht voor taal- en rekenonderwijs komen. Leraren moeten meer gaan verdienen. En burgers moeten meer worden betrokken bij de herontwikkeling van wijken.
De achterliggende gedachte achter het document is dat er een nieuwe balans moet komen in de relatie tussen burgers, de overheid, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven. Burgers moeten niet langer „passieve consumenten van het beleid” zijn, maar moeten zelf proberen problemen op te lossen.