Rotterdam bespaart jaarlijks 50 miljoen
Rotterdam gaat jaarlijks 50 miljoen euro besparen. De gemeentellijke organisatie moet efficiënter werken en subsidies worden opnieuw vastgesteld. Dat staat in de voorjaarsnota die burgemeester Opstelten en plaatsvervangend wethouder middelen Hulman maandag hebben gepresenteerd. Het college verwacht financiële tegenvallers uit het regeerakkoord, maar wil onverkort zijn programma kunnen uitvoeren.
De gemeente heeft vorig jaar al 185 miljoen euro gereserveerd, vooral om de stad veiliger te maken. Ook nu het stadsbestuur waarschijnlijk krapper komt te zitten door dreigende rijksbezuinigingen, houdt het vast aan de gekozen koers.
Het is nog niet duidelijk wat de maatregelen van het kabinet Balkenende II voor Rotterdam betekenen, maar het stadsbestuur houdt rekening met tegenvallers. Het college verwacht kortingen op gesubsidieerde arbeid, werkloosheidswetten en bijstand.
Waar de 50 miljoen precies vandaan komt, is nog onbekend. Dat weet het college pas in het najaar bij het vaststellen van de begroting voor 2004. Rotterdam denkt te kunnen besparen op de gemeentelijke organisatie, die nu 34 diensten, veertien bestuursorganen en 18.000 ambtenaren telt. Verder worden ook de subsidies, jaarlijks 410 miljoen euro, tegen het licht gehouden. Ze moeten in het verlengde liggen van de collegeprioriteiten of een duidelijke toegevoegde waarde hebben.
Burgemeester Opstelten kon nog niet zeggen hoeveel Rotterdam in het gemeentefonds wordt gekort. „Maar we willen niet verrast worden door eventuele tegenvallers uit het rijksbeleid. Ik vind sowieso dat we scherper moeten werken.” Opstelten tikt overigens iedereen op de vingers die van ’bezuinigingen’ spreekt. „Het zijn ombuigingen”.
Voorstellen voor nieuwe maatregelen staan er nauwelijks in de voorjaarsnota. Het college investeert alleen in de reinigingsdienst Roteb en de dienst Stadstoezicht, door gesubsidieerde banen (I/D) om te zetten in regulier werk. In de komende jaren wil het geld uittrekken om de stad bereikbaarder te maken.