Buitenland

Angst voor milieuramp Fukushima I blijft

TOKIO (ANP) – De angst dat de nucleaire crisis in Japan grote gevolgen zal hebben voor het milieu, is maandag verder aangewakkerd. Voor het eerst werd hoogradioactief water gevonden buiten een van de reactorgebouwen. In bodemmonsters werd het zeer giftige zware metaal plutonium aangetroffen.

28 March 2011 16:26Gewijzigd op 14 November 2020 14:16
De controlekamer van kerncentrale Fukushima I. Foto EPA
De controlekamer van kerncentrale Fukushima I. Foto EPA

Het besmette water is volgens exploitant Tepco gevonden bij reactor nummer 2 van de Fukushima I-centrale. In een plas in een tunnel onder het gebouw werd 1000 millisievert per uur gemeten. Volgens het Amerikaanse Bureau voor Milieubescherming is een enkele dosis van 1000 millisievert genoeg om bloedingen te veroorzaken.

Ook werd bekend dat in reactor 2 waarschijnlijk een gedeeltelijke meltdown is geweest. Splijtstofstaven lijken gedeeltelijk gesmolten. Er werd al langer gevreesd voor een meltdown. Dat maakt het waarschijnlijk dat er grote schade is aan het reactorvat, het belangrijkste beschermende omhulsel.

In het gebouw van reactor 2 staat een laag water van anderhalve meter hoog die radioactief besmet is, vermoedelijk als een gevolg van de smelting. Die belemmert de reparaties aan het koelsysteem.

Persbureau Kyodo maakte bekend dat op vijf plaatsen in de bodem bij de centrale plutoniumsporen zijn gevonden. Het gevaarlijke zware metaal is waarschijnlijk afkomstig van beschadigde brandstofstaven. Het is nog onduidelijk uit welke reactor of reactors het plutonium afkomstig is.

De werkzaamheden in de centrale worden ondanks de vondst niet stilgelegd. „We geloven dat de gevonden hoeveelheden niet groot genoeg zijn om de gezondheid te schaden”, aldus een woordvoerder van Tepco.

In het zeewater bij Fukushima I werd maandag net uit de kust 1150 keer zo veel radioactief jodium131 gemeten als wettelijk is toegestaan. Een dag eerder was het niveau van de zeer schadelijke stof nog 1850 keer de limiet. Het radioactieve materiaal is vermoedelijk door de regen in zee terechtgekomen.

Het Japanse ministerie van Gezondheid riep waterzuiveringsfabrieken in het hele land op om geen regenwater te gebruiken vanwege het gevaar op radioactieve besmetting. Ook adviseerde het ministerie de fabrieken de bassins met water af te dekken ter bescherming tegen radioactiviteit.

De radioactieve vervuiling in Japan reikt volgens de ASN, de Franse toezichthouder op nucleaire energie, verder dan de ‘onveilige’ straal van 30 kilometer rond de beschadigde kerncentrale. Een woordvoerder sloot niet uit dat zelfs op sommige plekken „buiten een straal van 100 kilometer” rond Fukushima sprake is van radioactieve vervuiling. Japan heeft inmiddels ook de hulp van Frankrijk ingeroepen om de situatie in de centrale onder controle te krijgen en de milieuschade te beperken. Tepco vroeg bedrijven als Electricité de France en Areva, zelf exploitanten van kerncentrales, om steun.

Het aantal doden en vermisten door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen, is volgens de politie inmiddels opgelopen tot boven 28.000. De autoriteiten in de prefecturen hebben bijna elfduizend lichamen geïdentificeerd. Ruim 17.000 mensen staan te boek als vermist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer