Buitenland

Visumplicht Russen voor EU weer onder de loep

Rusland en de landen van de Europese Unie hebben zaterdag afgesproken nog eens te kijken naar de strenge visumvoorwaarden voor Russische burgers. De Russische president Poetin had zaterdag opgeroepen tot een vrijer reisverkeer met EU-landen.

DPA/AFP
2 June 2003 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Afgesproken is nu de voorwaarden te bekijken voor het visumvrij reizen op de lange termijn. Dat moet leiden tot een „nieuw Europa zonder scheidslijnen”, aldus de slotverklaring. Wel verlangt de EU meer samenwerking van Rusland bij de aanpak van illegale immigratie en drugssmokkel via Afghanistan en Rusland.

Poetin deed zijn oproep in Sint-Petersburg tijdens een vergadering met de EU. Die bijeenkomst was onderdeel van de festiviteiten ter gelegenheid van de 300e verjaardag van de stad.

Op de top is een gezamenlijke verklaring opgesteld met de titel ”Eén Europa voor alle Europeanen”. Gastheer Poetin toonde zich daarover tevreden. Ter tafel lagen immers enkele moeilijke onderwerpen, zoals de strijd tegen de separatisten in Tsjetsjenië.

„Er is weer een grote stap genomen in het dichter bijeenbrengen van Rusland en de Europese Unie. Zij ontwikkelen hun banden in politieke, economische en andere zin, in het belang van alle landen, van al onze burgers”, zei de Russische president.

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie vond dat Rusland en de EU een „zeer, zeer sterke band” hebben. De Italiaanse premier Berlusconi zei te hopen dat Sint-Petersburg een Russische deur naar Europa wordt. Volgens hem hoort Rusland bij een groter Europa.

Poetin had zich beklaagd over de „Schengen-muur” die zijn land scheidt van Europa. Volgens het Schengen-verdrag moeten Russen een visum hebben om de meeste Europese landen te bezoeken. „We moeten voorkomen dat er een logistiek vacuüm ontstaat tussen Rusland en de zich uitbreidende EU”, aldus Poetin. De uitbreiding van de Unie mag verder volgens Poetin niet nadelig uitpakken voor zijn land.

De bijeenkomst met de vijftien EU-lidstaten plus de tien kandidaat-leden werd na drie uur beëindigd, een uur later dan gepland. Het was de elfde top tussen Rusland en de EU.

De EU heeft verder haar steun uitgesproken voor het Russische vredesplan voor de afvallige republiek Tsjetsjenië, aldus de Griekse president en huidig EU-voorzitter Costas Simitis. Wel wil de EU daar nauwer bij worden betrokken. Poetin heeft de kwestie Tsjetsjenië altijd als binnenlands probleem beschouwd. Ook de Britse premier Blair sprak zaterdag zijn steun uit. De Duitse bondskanselier Schröder heeft Rusland die dag opgeroepen het Kyoto-protocol, het internationale milieuverdrag, te ratificeren.

Daarnaast meldt de verklaring die de leiders na afloop van hun ontmoeting uitgaven dat Rusland en de EU samen zullen werken aan een zo snel mogelijke toetreding van Moskou tot de Wereldhandelsorganisatie.

Na een persconferentie heropenen president Poetin en de Duitse bondskanselier Schröder de nieuwe barnsteenkamer in het Catherina-paleis. De legendarische kamer werd met financiële steun van Duitsland door Russische specialisten in ruim twintig jaar gemaakt als een exacte kopie van de pronkzaal die in 1941 door Duitse troepen werd gedemonteerd en uit het paleis weggehaald. De versierde panelen, gemaakt van in totaal ongeveer zes ton barn- of ambersteen werden daarna nooit meer teruggevonden. De Pruisische koning Frederik-Willem I schonk het origineel in 1716 aan Peter de Grote.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer