Buitenland

Schröder krijgt steun SPD voor hervorming

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft zondag op een partijcongres de steun van zijn eigen SPD gekregen voor het uitvoeren van de hervormingen die volgens hem nodig zijn om de haperende economie weer op gang te helpen.

Buitenlandredactie
2 June 2003 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

In overgrote meerderheid schaarde de 520 leden tellende ”Parteitag” zich achter Schröders Agenda 2010, waarin onder meer staat dat het voor werkgevers makkelijker moet worden personeel te ontslaan en die tevens voorziet in het snijden in de werkloosheidsuitkering en andere sociale voorzieningen.

Schröder had zijn partijgenoten onder druk gezet door zijn aanblijven als bondskanselier te koppelen aan de steun voor zijn Agenda 2010. Hij probeerde het congres ervan te overtuigen dat de forse bezuinigingen in het socialezekerheidsstelsel zoals hij die wil doorvoeren geenszins in strijd zijn met de sociaal-democratische waarden, maar dat het gaat om een hoognodige modernisering van Duitsland die in het belang van de toekomstige generaties is.

Buiten het Berlijnse conferentieoord waar de sociaal-democraten hun congres hielden, had een aantal vakbonden protestmanifestaties georganiseerd.

Schröder presenteerde zijn Agenda 2010 in maart, toen de werkloosheid in Duitsland tot 11 procent was opgelopen en zijn populariteit ernstig was geslonken. Onder de voorstellen van Schröder zijn het beperken van het recht op een werkloosheidsuitkering tot twaalf maanden voor 55-plussers en achttien maanden voor mensen onder de 55. Nu ligt het maximum op 32 maanden. Bovendien is het de bedoeling de werkloosheidsuitkeringen op ongeveer hetzelfde niveau te brengen als de bijstand. De druk op werklozen om een baan aan te nemen moet volgens Schröder worden verhoogd. Wie passende arbeid weigert, moet worden gekort op zijn uitkering.

De bondskanselier wil verder het ontslagrecht versoepelen. Bedrijven met maximaal vijf werknemers moeten in staat worden gesteld mensen op tijdelijke basis in dienst te nemen. Nu zien veel bedrijfjes ervan af extra personeel in dienst te nemen omdat zij dat in perioden waarin het minder goed gaat niet mogen ontslaan. Verder wil Schröder met wetgeving komen om van het bedrijfsleven een leerlingenstelsel af te dwingen als de bedrijven zich niet houden aan hun belofte elke jongere die dat wenst een leerplek te geven.

De Duitse Senaat, de Bondsraad, zal nog over onderdelen van Agenda 2010 moeten beslissen. De meerderheid van de senatoren is van CDU/CSU-huize.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer