Meer radioactief jodium in zeewater Japan
TOKIO (ANP/AFP) – Het zeewater in de baai bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is de afgelopen dagen nog meer vervuild. Uit metingen 30 kilometer vanaf de kerncentrale bleek dat de radioactiviteit in het water ruim 1250 keer zoveel is als toegestaan. Dat meldde het Japanse Nucleaire en Industriële Veiligheidsagentschap zaterdag.
Het radioactieve materiaal is vermoedelijk door de regen in zee gekomen. Ook kan bluswater de oorzaak zijn. Dat werd van buitenaf op de nucleaire installatie gesproeid om de centrale te koelen.
„De stromingen van de oceaan zullen de radioactieve delen verspreiden. Dus ze zullen erg afgezwakt zijn tegen de tijd dat ze worden opgenomen door vis en zeewier”, zei Hidehiko Nishiyama, een topfunctionaris van het agentschap. Ondanks deze verzekering kan de bekendmaking zorgen voor onrust over Japanse visvangst. Enkele landen hadden de grenzen al gesloten voor melk en gewassen uit de omgeving van de Fukushimacentrale.
Eerder werd al een tienduizend keer te hoge dosis straling aangetroffen in water in het bassin van reactor 3 van de centrale. Fukushima I kwam in de problemen door de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami op vrijdag 11 maart. De elektriciteit in de centrale viel uit en daarmee ook de koeling. De installatie raakte daardoor oververhit.
De exploitant Tokyo Electric Power (Tepco) zei dat het nu zoet water gebruikt in plaats van zeewater om enkele van de installaties te koelen. De indruk was dat het zout in het water de koeling belemmert.
Ruim zevenhonderd ingenieurs werken in ploegendienst om de centrale onder controle te krijgen. Tot dusver nog zonder succes.