Radioactieve deeltjes Japan bereiken Nederland
WENEN (AP/Novum) – Radioactieve deeltjes die vrij zijn gekomen bij de nucleaire crisis in de Fukushima Dai-ichi-kerncentrale in Japan bereiken woensdag of donderdag Nederland. Om hoeveel radioactieve jodiumdeeltjes in de lucht het gaat, is nog onduidelijk, maar gevaar voor de volksgezondheid is er absoluut niet, meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.
De woordvoerder stelt dat de hoeveelheid deeltjes op het randje zal zitten van wat het RIVM kan detecteren met speciale apparatuur op het dak van het instituut in Bilthoven. „Het zal erom spannen of we ze wel of niet vinden.” De resultaten worden op zijn vroegst zaterdag bekend.
De deeltjes zijn op de wind meegevoerd vanuit Japan. Door de aardbeving en tsunami die het land een kleine twee weken geleden troffen viel de noodstroomvoorziening van de centrale uit. Hierdoor konden de reactoren niet meer worden gekoeld, waardoor straling vrijkwam.
De radioactieve deeltjes gingen eerst over de Stille Oceaan, de Verenigde Staten en de Atlantische Oceaan heen en zijn inmiddels gedetecteerd in IJsland. „Woensdag of donderdag zullen ze dus in Nederland zijn”, zegt de woordvoerder. Ook in Frankrijk worden de deeltjes woensdag verwacht.
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) meldde dinsdag dat de kerncentrale straling blijft lekken en dat de situatie zeer ernstig blijft. De weersomstandigheden in Japan zorgen er naar verwachting aan het einde van de week voor dat radioactivieve deeltjes in het land blijven en niet worden meegevoerd.
De in IJsland aangetroffen hoeveelheid betrof overigens minder dan een miljoenste van wat werd gevonden in Europese landen na de kernramp in Tsjernobyl in 1986.