Buitenland

Indonesië bang voor Javaans Fukushima

JAKARTA – Indonesië ligt in de beruchte zogeheten seismische Ring van Vuur, waar aardbevingen aan de orde van de dag zijn. Toch lijkt de regering in Jakarta haar plannen voor kernenergie door te zetten. In 2022 moet de eerste reactor op het eiland Bangka klaar zijn.

Jan Lepeltak
23 March 2011 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 14:11

Ook in Indonesië is er een debat losgebarsten over kernenergie nadat de Aziatische grootmacht Japan na de zware aardbeving en de tsunami op 11 maart in een nucleaire crisis is beland.

Het Indonesische overheidsbureau voor kernenergie Batan heeft benadrukt dat de plannen voor kernreactoren in de eilandenrepubliek gewoon doorgaan, tot verbijstering van veel prominente Indonesiërs.

De bouw van twee kernreactoren bij de eilanden Bangka en Belitung moet in 2022 zijn afgerond, waarmee Indonesië voor het eerst kernenergie zou kunnen opwekken. De reactoren staan volgens Batan niet in een aardbevingsgevoelig gebied, waardoor het volkomen veilig zou zijn om ze daar te bouwen. Er moeten twee kernreactoren met een totale capaciteit van 1800 megawatt worden gebouwd.

Ook zijn er concrete plannen voor reactoren in Kalimantan en in Muria, op het dichtbevolkte eiland Java. Maar critici, onder wie de Indonesische minister van Milieu, wijzen er bezorgd op dat grote delen van de archipel in de beruchte Ring van Vuur liggen, waar zware aardbevingen schering en inslag zijn. De afgelopen zes jaar werd Indonesië getroffen door zeker vijf zware aardbevingen en twee tsunami’s. De tsunami die het Sumatraanse Atjeh op 26 december 2004 teisterde, kostte 170.000 Indonesiërs het leven.

Volgens minister van Milieu Gusti Muhammad Hatta is het land daarom ongeschikt voor kernenergie, ook omdat er nog te weinig Indonesiërs over de nodige competentie en werkervaring beschikken om een kernreactor te bedienen. Bovendien vormen de overheidscorruptie en de vaak zwakke handhaving van regelgeving een grote bron van onrust met betrekking tot de nucleaire plannen.

De Indonesische bevolking lijkt ook weinig te voelen voor de ambitieuze plannen van de nucleaire experts van Batan. Op Java en in de hoofdstad Jakarta circuleren angstaanjagende sms-berichten over zure regen en straling afkomstig uit Japan. Het Indonesische publiek wordt gewaarschuwd om binnenshuis te blijven en bij neerslag een regenjas te dragen. Ook zijn er berichten dat zure regen brandwonden, haaruitval en kanker kan veroorzaken. De overheid heeft echter verklaard dat de crisis in de Fukushimicentrale Japan geen gevaar vormt voor de gezondheid van de Indonesiërs, hoewel ingevoerde producten uit Japan wel extra worden gecontroleerd.

Indonesische plannen voor de bouw van een reactor aan de voet van een vulkaan in het Javaanse Muria zijn waarschijnlijk niet haalbaar, omdat de lokale bevolking faliekant tegen is.

Ondanks de zorgelijke ontwikkelingen wijzen voorstanders van kernenergie er fijntjes op dat Indonesië de komende jaren voor een enorm energieprobleem komt te staan. Thailand en de Filipijnen hebben hun plannen voor nucleaire reactoren in de ijskast gezet; Vietnam gaat er ongestoord mee verder. Ook Indonesië lijkt zijn nucleaire ambities te willen doorzetten. En de regering heeft groot gelijk, vindt The Jakarta Post, want het stroomverbruik zal in 2025 naar schatting zijn verdrievoudigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer