Binnenland

Antibiotica helpt tegen resistentie

UTRECHT (ANP) – De kans op longontstekingen en andere infecties wordt veel kleiner door patiënten op de intensivecareafdeling preventief antibiotica toe te dienen. Ook vermindert daardoor de kans op antibioticaresistentie bij de IC-patiënten. Dat hebben Nederlandse onderzoekers onder leiding van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht ontdekt. Ze publiceren deze week hun bevindingen in het tijdschrift Lancet Infectious Diseases.

21 March 2011 14:34Gewijzigd op 14 November 2020 14:10
Foto ANP
Foto ANP

De onderzoekers noemen hun bevindingen verrassend en controversieel. „In Nederland wordt algemeen aangenomen dat antibioticagebruik leidt tot resistentie. Deze resultaten laten zien dat dat niet altijd zo is”, zei hoogleraar Marc Bonten van het UMC Utrecht maandag.

„Op de korte termijn zijn de resultaten heel positief, maar we hebben ook alleen maar de korte termijn onderzocht. We moeten nog vaststellen wat de langetermijngevolgen zijn van het preventief toedienen van antibiotica.”

De preventieve antibiotica wordt toegediend met een pasta die rechtstreeks in de mondholte wordt aangebracht en met een maagsonde waardoor de antibiotica rechtstreeks in de maag terechtkomt en daarna via de darmen weer naar buiten gaat. „Deze manier van toediening zorgt voor minder resistentie, hebben we ontdekt. Door de antibiotica in hoge concentraties toe te dienen en ze niet in het bloed terecht te laten komen, wordt resistentie tegengegaan. Als antibiotica in de bloedbaan komt, circuleert het sterk verdund in het lichaam. De concentratie is dan te laag om bacteriën te doden. Bacteriën krijgen dus de gelegenheid om eraan te wennen en zo resistent te worden. Als je lokaal antibiotica toedient in hoge concentraties, worden de bacteriën meteen gedood en krijgen ze dus niet de kans om resistentie te ontwikkelen”, legde Bonten uit.

Eerder hadden de onderzoekers al ontdekt dat het preventief toedienen van antibiotica het risico op overlijden op de IC drastisch naar beneden bracht. Naar aanleiding van dat onderzoek zijn de meeste IC’s in Nederland al begonnen met het preventief toedienen van antibiotica.

De onderzoekers gaan nu met subsidie van de Europese Commissie uitzoeken of het in andere Europese landen net zo werkt. „In veel Europese landen wordt er veel sneller antibiotica voorgeschreven en is er al veel meer sprake van resistentie. Het is niet zeker dat de resultaten daar hetzelfde zijn. ”, volgens Bonten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer