Binnenland

Defensiepersoneel houdt adem in

DEN HAAG (ANP) – De onrust onder militairen en andere defensiemedewerkers over ingrijpende bezuinigingen neemt toe. Defensie heeft nog geen knopen doorgehakt. Naar verwachting zal het kabinet over twee weken een besluit nemen.

17 March 2011 19:52Gewijzigd op 14 November 2020 14:08
Foto ANP
Foto ANP

„Iedereen houdt z’n adem in tot 1 april”, zei voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP donderdag. Ondertussen komen her en der al mogelijke plannen naar buiten.

Zo zou Defensie de leopardtanks of de onderzeedienst van de hand willen doen en zou de Johan Willem Frisokazerne in Assen dichtgaan. Daardoor zouden in de Drentse hoofdstad duizend arbeidsplaatsen verloren gaan. „Dit leidt tot enorme onrust. We hebben vandaag veel telefoontjes over Assen gehad”, zei Van den Burg.

Voorzitter Jan Kleian van de ACOM reageert niet op dit soort berichten, omdat hij vindt dat de geruchten de onzekerheid alleen maar vergroten. Bovendien komt hij tot veel meer ontslagen dan de beoogde 10.000 als je alle plannen optelt die tot nu toe in de media zijn gekomen.

Minister Hans Hillen van Defensie kondigde vorig jaar november aan dat hij de komende jaren 1 miljard euro moet besparen. Dat wil hij deels halen door 10.000 banen te schrappen. Gedwongen ontslagen sluit hij niet uit. Bij Defensie werken nu nog ongeveer 69.000 mensen, van wie 48.000 militairen en 21.000 burgers.

Hillen waarschuwde vorige week in de Tweede Kamer voor bezuinigingen „waar de aarde van zal trillen”. Alles staat ter discussie, er zijn volgens Defensie geen taboes. Inzet blijft wel om een veelzijdig inzetbare krijgsmacht zo veel mogelijk overeind te houden.

Waar de klappen vallen, is dus nog niet bekend. Het ziet er wel naar uit dat er flink wordt gesneden in het aantal staffuncties en de ondersteunende diensten. Maar ook het operationele deel van de krijgsmacht lijkt niet te ontkomen aan ingrepen.

Kleian van de ACOM denkt dat het moeilijk wordt om tot 1 miljard euro aan bezuinigingen te komen. „Dan moeten er principiële keuzes worden gemaakt. En de vraag is vervolgens of je dan een veelzijdige krijgsmacht overhoudt”, aldus Kleian.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer