Buitenland

Angst voor straling na explosies in reactors

TOKIO (ANP/AFP/RTR) – Het stralingslek dat is ontstaan na een explosie en brand in reactor 4 van de Japanse kerncentrale Fukushima I, vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Dat hebben de Japanse autoriteiten dinsdag laten weten aan de nucleaire waakhond IAEA.

15 March 2011 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 14:05
Foto EPA
Foto EPA

Er zouden doses van 400 millisievert per uur lekken. Blootstelling aan 100 millisievert per jaar kan kanker veroorzaken, aldus het nucleaire instituut World Nuclear Institution (WNA). Ook de kernreactoren 5 en 6 van de centrale Fukushima I kampen nu met lichte temperatuurstijgingen. Eerder waren daar nog geen problemen. Wel waren er explosies in de andere vier reactoren.

De nucleaire crisis in Japan is ontstaan na een aardbeving vrijdag van 9,0 op de schaal van Richter. Het officiële dodental is ruim 2400, maar aangenomen wordt dat meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen. Ongeveer 600.000 mensen zijn al geëvacueerd, onder wie 100.000 kinderen.

Ook worden er nog verscheidene buitenlanders vermist die ten tijde van de ramp in het getroffen gebied waren, onder wie een Nederlander. In een straal van 30 kilometer rond de centrale wordt iedereen die niet is geëvacueerd, verzocht binnen te blijven.

De Franse ambassade geeft dat advies ook aan mensen in de hoofdstad, op zo’n 250 kilometer van de plek des onheils. Fransen in Tokio moeten de ramen gesloten houden en vooral niet in paniek raken, aldus de diplomatieke vertegenwoordiging, die stelt dat de radioactieve wolk op basis van de momentele windrichting en -snelheden binnen tien uur de hoofdstad zou kunnen bereiken.

Ongeveer achthonderd werknemers van Fukushima I die niet per se moeten blijven, zijn geëvacueerd. Ongeveer vijftig mensen zijn achtergebleven om te proberen de reactors met water te koelen.

De problemen zijn het grootst in reactor 2 van de centrale. De koeling daar is defect sinds de aardbeving en de tsunami van vrijdag. Daardoor kunnen de splijtstofstaven smelten. Zo’n meltdown kan leiden tot een explosie, waarbij misschien radioactief materiaal vrijkomt. Volgens exploitant Tepco zijn de splijtstofstaven misschien al gedeeltelijk gesmolten, hoewel de IAEA daar geen aanwijzingen voor zegt te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer