Oppositie Bahrein: buitenlanders bezetters
MANAMAH (ANP/RTR) – Voormannen van de oppositie in Bahrein hebben maandag de interventie van buitenlandse troepen uit de regio fel veroordeeld. Ze noemden dat „een oorlogsverklaring” en de militaire aanwezigheid „een bezetting”.
Het samenwerkingsorgaan van de Arabische landen aan de Perzische Golf, de Golf Samenwerkingsraad (GCC), heeft maandag militairen gestuurd om het regime in Bahrein te helpen de grote betogingen de baas te worden. Saudi-Arabië alleen al heeft duizend man gestuurd, volgens een zegsman in het Saudische koninkrijk. Naast Bahrein zijn Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten lid van de GCC.
De GCC stuurt militairen naar Bahrein om de orde te helpen handhaven en vitale plaatsen te bewaken, berichtte de Gulf Daily News maandag. De krant is in handen van de invloedrijke premier van Bahrein, Sheikh Khalifa bin Salman al-Khalifa. Hij is al bijna veertig jaar premier en vooraanstaand lid van de soennitische koninklijke familie. De Khalifa’s regeren Bahrein sinds eind achttiende eeuw. De grootste bevolkingsgroep van het eiland wordt gevormd door sjiitische Arabieren die zich door de Khalifa’s gediscrimineerd voelen.
De oppositie roert zich fel sinds 14 februari met grote betogingen in de hoofdstad Manamah. Zondag waren er weer onlusten in Manamah. De oppositie heeft maandag ook laten weten dat met de kroonprins, Salman bin Hamad bin isa al-Khalifa, is gesproken over het organiseren van een nationale dialoog en de beëindiging van de onrust. De belangrijkste oppositiepartij is al-Wefaq, een sjiitische beweging.