Buitenland

EU-landen blijven verdeeld over aanpak Libië

BRUSSEL/TRIPOLI (ANP) – De Europese top over Libië die vrijdag in Brussel is gehouden, heeft weinig concrete besluiten opgeleverd. De 27 regeringsleiders van de EU zijn het erover eens dat kolonel Muammar Kaddafi moet opstappen en verwelkomen de Nationale Libische Raad die het verzet tegen de dictator poogt te stroomlijnen. Maar over officiële erkenning van die raad en een eventueel vliegverbod werden geen knopen doorgehakt.

11 March 2011 17:28Gewijzigd op 14 November 2020 14:03
Foto EPA
Foto EPA

De Franse president Nicolas Sarkozy staat op beide punten lijnrecht tegenover onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Frankrijk erkende donderdag de Nationale Libische Raad als de enige wettige vertegenwoordiging van het Libische volk en riep de overige EU-landen op hetzelfde te doen. Hij kreeg daar evenwel de handen niet voor op elkaar. Zijn pleidooi voor luchtaanvallen op belangrijke militaire doelen vond evenmin weerklank.

Merkel liet na de topontmoeting weten dat wat haar betreft de tijd niet rijp is voor westers militair optreden in Libië. Hetzelfde geldt voor erkenning van de in Benghazi gevestigde verzetsraad. Zij zei dat de economische sancties die de EU heeft afgekondigd tegen Libië, duidelijk maken hoe de Europese landen denken over het regime van Kaddafi. Over de instelling van een vliegverbod is Merkel „sceptisch”.

De EU-landen hebben afgesproken dat een vliegverbod er kan komen als blijkt dat het regime in Tripoli zich schuldig maakt aan misdaden tegen de mensheid, maar hebben daarvoor nog geen heldere definitie geformuleerd. Voorts moet de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich in een resolutie voor de maatregel uitspreken. Ook vindt de unie dat de steun van de Arabische Liga noodzakelijk is.

In Libië zelf lijkt de strijd zich te concentreren rond de strategisch belangrijke oliestad Ras Lanuf in het oosten. De rebellen veroverden die plaats een week geleden, werden donderdag door Kaddafi’s troepen verdreven maar lieten vrijdag weten de stad weer in handen te hebben. Daar staat tegenover dat Zawiyah, een stad 50 kilometer ten westen van Tripoli, nu definitief weer in handen is van het regime. Misurata is nu nog de enige plaats in het westen waar de rebellen de baas zijn.

Het regime heeft de opstandelingen gewaarschuwd dat het zijn offensief zal voortzetten. Na Ras Lanuf zouden Kaddafi’s troepen het vizier willen richten op oostelijker gelegen steden als Benghazi en Ajdabiyah. Die plaatsen zijn al sinds vlak na het begin van de opstand medio februari stevig in handen van het verzet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer