Terreurverdachte Trabelsi: Ik was een machine
De chemische formule voor het maken van een bom had hij genoteerd in de marge van een voetbaltijdschrift met een artikel over zijn gloriedagen als profvoetballer. Nizar Trabelsi gedroeg zich „als een machine” nadat hij zich door al-Qaida had laten rekruteren voor een zelfmoordaanslag op de Belgische militaire basis Kleine Brogel. Dat vertelde Trabelsi dinsdag voor een rechtbank in Brussel, waar een proces gaande is tegen Trabelsi en 22 andere terreurverdachten.
De nu 32-jarige Trabelsi, afkomstig uit Tunesië, kreeg op zijn negentiende een contract bij de Duitse voetbalclub Fortuna Düsseldorf. Het voetballen was van korte duur. „Het was het leven van de jetset. Ik gebruikte cocaïne, ging naar discotheken.” Trabelsi’s carrière ging bergafwaarts, zijn strafblad groeide in razend tempo. Fraude, winkeldiefstal, drugs- en wapenbezit.
En toen: 13 juni 1996. Trabelsi ging voor het eerst naar een moskee. In korte tijd was hij belijdend moslim. Hij ging naar Mekka en nam zijn vrouw mee naar Jalalabad in Pakistan, waar hij in contact kwam met volgelingen van Osama bin Laden. Gevoelens van haat probeerde hij altijd uit te bannen, zei Trabelsi dinsdag voor de rechtbank, maar dat veranderde toen iemand hem in Pakistan een foto liet zien van een doodgeschoten Palestijnse baby.
Zijn vrouw heeft twee dagen lang gehuild nadat Trabelsi had aangekondigd dat hij een martelaar zou worden, oftewel een zelfmoordterrorist. „Het deed er niet toe. Ik was een machine. Ik had de foto van het kind in mijn hoofd.” Hij reisde naar Afghanistan, waar hij Bin Laden ontmoette. Hij verklaarde zich bereid een zelfmoordaanslag te plegen, waarop de terroristenleider zei: „Wees geduldig. De lijst van martelaren is al compleet.”
Trabelsi werd naar een trainingskamp buiten Kandahar gestuurd, waar hij onder meer bommen leerde maken. „Van nature moet ik niets hebben van bommen. Ik ben er bang voor”, zei hij dinsdag. Toch bleef hij er een maand. Hij kreeg te horen dat hij deel zou nemen aan de aanslag op Kleine Brogel en vertrok naar België, waar hij twee dagen na de aanslagen van 11 september werd opgepakt - aanslagen die hij dinsdag „verschrikkelijk” noemde. „Het was niet de oplossing.”
Trabelsi verklaarde verder voor de rechtbank dat een Amerikaan die toegang had tot het Amerikaanse deel van de Belgische luchtmachtbasis, hem voor 50.000 dollar 28 foto’s van de basis had bezorgd. Volgens Trabelsi, zo meldt de krant De Standaard op haar website, had de Amerikaan in Nederland contact met vier terroristen, onder wie Trabelsi zelf. Die vier gingen met de door de Amerikaan geleverde foto’s een keer ’s nachts op verkenning naar de basis.
Volgens Trabelsi was het de bedoeling dat hij in zijn eentje met een bestelwagen met daarin een bom de kantine van de legerbasis zou binnenrijden. Dat moest tijdens lunchtijd, tussen 12.00 en 13.00 uur, gebeuren, omdat er dan circa vijftig tot zeventig Amerikanen aan het eten zouden zijn.
Volgens de advocaat van Trabelsi heeft Osama bin Laden, die Trabelsi in Afghanistan in totaal zeven keer zou hebben ontmoet, hem de basis aangewezen. Trabelsi kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen. Uitspraak op 30 juni.