Demonstratie kopten na brandstichting in kerk
CAÏRO – Honderden kopten hebben gisteren voor het gebouw van de Egyptische televisie gedemonstreerd. Ze ageerden tegen het in brand steken van een kerk in het dorp Sol, op 90 km ten zuiden van Caïro, vrijdag.
De demonstranten droegen spandoeken met teksten die de overheid beschuldigen van het gebrek aan bescherming en veiligheid. Ook riepen de betogers slogans waarin Hussein Tantawi, het hoofd van de Hoge Raad van de Strijdkrachten, wordt opgeroepen om in te grijpen om de koptische kerken te beschermen tegen toenemend moslimgeweld.
Priesters uit het dorp Sol namen ook deel aan de betoging en wezen nadrukkelijk op hun recht op bescherming. Ook eisten demonstranten het ontslag van de gouverneur van Helwan, de provincie waarin het incident plaatsvond. Ze beschuldigden hem van laksheid om de kerk tijdig te beschermen. Ten slotte riepen ze om een vergoeding voor de families van de slachtoffers en de restauratie van de kerk op kosten van de staat.
Vrijdag werden twee mannen gedood tijdens gevechten tussen moslims en christenen. De confrontatie mondde uit in het in brand steken van de kerk in Sol door moslims. Directe aanleiding voor het uitbreken van het geweld was een vete tussen twee families die tegen een relatie tussen een koptische man en een moslima waren.
Liefdesrelaties tussen moslims en christenen zijn taboe in Egypte. Een huwelijk tussen een christen en een moslim is wettelijk verboden en alleen mogelijk als de christelijke partner zich bekeert tot de islam.
Twee mannen, de vaders van het stel in kwestie, werden gedood tijdens gevechten tussen moslims en christenen. Na de begrafenis van de vader van de vrouw trok een grote groep moslims naar de dorpskerk en zette die in brand.
Het leger, dat de beveiliging in Egypte heeft overgenomen van de politie, slaagde erin om het vuur te doven en de rust in het dorp te herstellen.
Incidenten tegen christenen, als nu in Sol, komen met enige regelmaat voor. In bijna alle gevallen zijn familiekwesties of meningsverschillen over land de directe aanleiding voor oplaaiend geweld. Voor de betogers in Caïro is het echter het zoveelste bewijs dat christenen onvoldoende worden beschermd.