Premier Egypte vervangt leden oude regime
CAIRO (ANP/RTR) – De Egyptische premier Essam Sharaf heeft zondag nieuwe ministers voorgedragen voor de belangrijke posten Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie. De bewindslieden komen in de plaats van politici die ook al dienden onder de verdreven president Hosni Mubarak.
Generaal Mansour al-Essawy is benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Hij was eerder belast met veiligheidstaken in Caïro en Gizeh en is gouverneur van de provincie al-Minya geweest. Hij zou successen hebben geboekt bij het bestrijden van corruptie.
Essawy’s voorganger Mahmoud Wagdy werd 31 januari, na het losbarsten van protesten in het land, aangesteld door Mubarak om ‘de oude rot in het vak’ Habib al-Adly op te volgen. Velen zagen echter in Wagdy ook een lid van het ancien régime. Adly wordt inmiddels verdacht van corrupte praktijken en is na de val van Mubarak op 11 februari gearresteerd.
Nabil Elaraby is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij is voormalig rechter van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en was daarvoor ambassadeur van Egypte bij de Verenigde Naties. Elaraby vervangt Ahmed Aboul Gheit, sinds 2004 Mubaraks spreekbuis in het buitenland en de meest prominente minister die na diens val aan het pluche was blijven kleven.
Voormalig procureur-generaal Mohammed al-Guindy wordt minister van Justitie, in plaats van de van corruptie verdachte Mamdouh Marie. Met de herschikking van het kabinet, die nog wel moet worden goedgekeurd de militaire machthebbers, komt premier Sharaf volgens waarnemers in belangrijke mate tegemoet aan de eisen van demonstranten die eisten dat de regering zou worden gezuiverd van leden van het oude regime. Zelf volgde Sharaf vorige week Ahmed Shafiq op, die eveneens als een marionet van Mubarak gold.
De betogers zijn echter nog niet gerust op de goede afloop van de opstand die zij in januari ontketenden. Zij hebben hun pijlen nu gericht op het omvangrijke en gehate veiligheidsapparaat, dat zij ontmanteld willen zien. Mubaraks veiligheidsagenten zouden zich tijdens diens bijna dertigjarige bewind schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Vrijdag en zaterdag werden in het hele land kantoren van de veiligheidsdiensten bestormd. Zondag trad het leger op bij een betoging bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Caïro.