Scepsis over mislukte operatie Libië
DEN HAAG (ANP) – Deskundigen reageren donderdag met de nodige scepsis op de mislukte reddingsactie van een Nederlandse helikopter in de Libische stad Sirte. „Je kunt nog niet direct spreken over een blunder nu nog niet alle feiten bekend zijn, maar wel over een mislukking”, zegt defensiespecialist Ko Colijn van Instituut Clingendael in Den Haag. Hij vraagt zich af waarom ze met zo weinig mensen en zonder beveiliging hebben gehandeld. „Dan moet je wel heel erg zeker weten dat het veilig is.”
NRC Handelsblad sprak met een voormalig lid van de special forces van het Korps Mariniers, die anoniem wil blijven. „Als je gewapende tegenstand kunt verwachten, moet er altijd een team van gewapende mariniers mee.” In de gebruikte Lynx-helikopter is daarvoor plek, meent hij.
Het was bekend dat Sirte, waar de operatie werd uitgevoerd, in handen was van eenheden die loyaal zijn aan het regime. „Dat maakt het tot een raar verhaal”, aldus het voormalige elite-lid van de mariniers. Het meesturen van een team beveiligers op zulke missies is standaard, zegt hij.
De helikopter vloog zondag vanaf marinefregat Hr. Ms. Tromp naar de Libische stad Sirte om daar twee evacués op te pikken. Na te zijn geland, werd de Nederlandse bemanning overvallen door een gewapende groep regeringsgezinde Libiërs. De Nederlandse militairen zitten nu gevangen.
Colijn wijst erp dat het marineschip Tromp uit Somalië komt en capaciteit van mariniers aan boord heeft om boten met piraten te enteren. Er moeten volgens hem dus ook mariniers aan boord zijn geweest om de missie te kunnen beveiligen.
Wel ging het om een reddingsoperatie in stedelijk gebied. Dan is het volgens Colijn lastig om mogelijk al schietend de missie te voltooien. „Men moet gegokt hebben op de snelheid en het verrassingselement.”
„Het is een raadsel waarom de regering deze mensen onder deze omstandigheden wilde evacueren. Dat moeten bijna wel speciale personen geweest zijn, om ze op deze manier proberen weg te halen”, meent de militair specialist. Want de gevolgen van de mislukte bevrijdingsactie zijn zwaar, meent hij.
Colijn verwacht dat verleiding voor de Libiërs heel groot is de Nederlandse militairen vast te houden, om Nederland onder druk te zetten. Het wordt volgens hem nu moeilijker voor Nederland zich aan te sluiten bij sancties tegen Libië.