Groeiende zorg over zwarte Afrikanen in Libië
GENEVE (ANP) – De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr maakt zich steeds meer zorgen over het lot van de vele duizenden Afrikaanse migranten in Libië.
Afrikanen die uit Libië willen vluchten, mogen soms de grens met Tunesië niet over. De Unhcr meldde dinsdag dat het om een groot aantal Afrikanen van beneden de Sahara gaat. De vluchtelingenorganisatie is erg bezorgd dat racisme hierin mogelijk een rol speelt.
Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, António Guterres, worden zwarte Afrikanen in Libië mogelijk geassocieerd met buitenlandse huurlingen die voor de Libische leider Muammar Gaddafi vechten. „We zijn erg bezorgd dat zij niet in veiligheid kunnen komen”, aldus Guterres.
Stammenleiders in het oosten van Libië verklaarden in het weekeinde tegen de VN-vluchtelingenorganisatie dat zwarte Afrikanen met achterdocht worden bekeken. Er zijn honderdduizenden zwarte Afrikanen in Libië.
Een Afrikaanse migrant aan de grens met Tunesië vertelde de BBC dat hij uit Benghazi was gevlucht omdat zwarten daar bedreigd worden door de nieuwe machthebbers. „Ze willen geen zwarten zien in Benghazi. Ze zeggen dat de president (Gaddafi - red.) sommige zwarten heeft gebracht om te vechten tegen de Libiërs. Ze hebben nu besloten wanneer ze een zwarte zien dat ze hem zullen opjagen en zijn telefoon en geld zullen afnemen.”
Ook andere gevluchte Afrikanen maken bij thuiskomst melding van aanvallen door Libische burgers. De 60-jarige Keniaan Julius Kiluu zei na zijn terugkeer in Nairobi dat hij en andere Kenianen waren aangevallen door Libiërs die dachten dat ze huurlingen waren. „Ze willen geen zwarte mensen zien”, aldus Kiluu. „Ons kamp werd platgebrand”, voegde hij eraan toe.
De afgelopen jaren trokken duizenden inwoners uit landen als Ghana, Mali en Nigeria naar Libië. Naast een springplank richting Europa, bood Libië ook werk en relatief hoge salarissen.
Gaddafi zette zich het afgelopen decennium in voor de vorming van een Verenigde Staten van Afrika. Ook steunde hij allerlei rebellengroepen van het ANC van Nelson Mandela tot de Liberiaanse leider Charles Taylor die nu terechtstaat in Den Haag.
Zoals gezegd waren zwarte Afrikanen ook massaal welkom in Libië zelf. Maar dat leidde tot spanningen met de autochtone bevolking. Als de problemen te groot werden, gooide Gaddafi de zwarte migranten en masse het land uit. Die spanningen tussen zwarte Afrikanen en de Libiërs zijn nooit opgelost, aldus de Afrikaspecialist Richard Dowden.