Demonstranten: Laat ons Kaddafi zelf verdrijven
BENGHAZI (ANP/AFP) – De tegenstanders van Muammar Kaddafi zijn vastberaden om de dictator zelf te verdrijven, zelfs als dat gepaard gaat met nog meer bloedvergieten. Demonstranten in de oostelijke stad Benghazi lieten maandag weten geen militair ingrijpen van de internationale gemeenschap te willen.
Betogers in Bengazhi ontrolden een groot spandoek met daarop: „Geen militaire interventie, het Libische volk kan het alleen af.”
Een politicologe van de universiteit in Benghazi zei dat „het voorbeeld van Irak iedereen in de Arabische wereld afschrikt”. Ze zei dat iedereen weet wat er in Irak is gebeurd en dat dit land nu gebukt gaat onder instabiliteit. „Dat voorbeeld volgen, is niet aanlokkelijk”, aldus de professor.
Chàvez
Intussen heeft de Venezolaanse president Hugo Chàvez heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten Libië willen binnenvallen om olie te bemachtigen. Chàvez zei maandag in Caracas dat hij Kaddafi kent als een goede vriend en niet als een moordenaar.
„Iedereen roept dat Kaddafi een moordenaar is, gaat Chàvez dat dan ook roepen?”, vroeg de linkse leider zich in een gesprek met studenten hardop af. „Nee want dat zou een lafaard van me maken en Kaddafi is al lang een goede vriend”, aldus Chàvez.
Hij zei ook te willen bemiddelen tussen Kaddafi en de oppositie, mogelijk in samenwerking met andere landen. Chàvez werd in 1998 president en heeft Libië zeker zes keer bezocht. Hij meent dat de Libische autocraat een revolutionaire zielsverwant is en heeft Kaddafi met geschenken en lofprijzingen overladen. Kaddafi bezocht Venezuela in 2009.
Rosenthal
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zal dinsdag de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève toespreken en daarbij onder meer de aanpak van Libië aan de orde stellen. Deze week is de ministeriële week bij de raad. Maandag nam onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton het woord.
Nederland is voor een schorsing van Libië als lid van de Mensenrechtenraad. Dat wordt alleen mogelijk als een twee derde meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) daarvoor is. Woensdag zal de AVVN in New York een beslissing nemen.
Naast de raad heeft de bewindsman ook een ontmoeting met de Hoge VN-Commissaris voor de Rechten van de Mens, Navanethem Pillay. Nederland ondersteunt diens oproep om een onderzoek in te stellen naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid in Libië. Bovendien spreekt Rosenthal met vertegenwoordigers van enkele mensenrechtenorganisaties.
Binnenkort stuurt de minister een nieuwe beleidsnota over de mensenrechten naar de Tweede Kamer.
Nelly Furtado
De Canadese popzangeres Nelly Furtado geeft naar eigen zeggen een miljoen dollar die ze bij de familie Kaddafi verdiende, weg aan goede doelen. Ze heeft dit maandag via het internet laten weten. Furtado berichtte dat ze in 2007 1 miljoen dollar van de Kaddafi-clan kreeg om 45 minuten op te treden voor gasten in een hotel in Italië. Ze gaat het geld naar eigen zeggen nu weggeven.
De dankzij de olie steenrijke clan van de Libische dictator Kaddafi was de afgelopen jaren in de westerse wereld welkom. De meedogenloze wijze waarop het regime de afgelopen dagen op straat protesten heeft gepoogd neer te slaan, heeft dat radicaal veranderd.