Buitenland

Hulpverleners beëindigen zoekacties in Algerije

Buitenlandse reddingsploegen maakten zich zondag op om te vertrekken uit Algerije, waar de hoop op het vinden van overlevenden na de aardbeving van afgelopen woensdag vrijwel is vervlogen. Het officiële dodental stond op 2162, en 8965 gewonden.

AP
26 May 2003 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Honderden mensen worden nog vermist. Alleen al onder het puin van een ingestort flatgebouw van tien verdiepingen in Reghaia, ten oosten van Algiers, zouden meer dan 500 doden liggen. Politieagenten en militairen bewaakten de puinhoop, waar een penetrante lucht hing.

Elders in de stad vormden overlevenden burgerwachten om hun buurten tegen plunderaars uit de voorsteden van Algiers te beschermen. De politie had de handen vol aan de bewaking van winkels in het centrum. Een man die betrapt was bij de diefstal van juwelen uit een verlaten gebouw werd door tientallen mensen aan zijn kraag door de straten gesleurd. De politie had grootste moeite om de man uit de menigte los te krijgen en af te voeren in een auto.

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika kortte zaterdag een bezoek aan de plaats Boumerdes in, nadat een woedende menigte de auto waarin hij zat met puin had bekogeld en hem voor moordenaar had uitgemaakt. Ook in het eveneens getroffen Lakhdaria wachtte hem later op de dag een vijandig onthaal. Overlevenden van de aardbeving geven de regering de schuld van het hoge dodental en het voedsel- en watergebrek dat na de aardbeving is ontstaan.

De hoop dat er nog overlevenden worden gevonden was zondag vrijwel vervlogen, aangezien de kans dat onder het puin van ingestorte gebouwen bedolven mensen langer dan 72 uur in leven blijven zeer klein wordt geacht. Wel haalden Japanse reddingswerkers vrijdag rond middernacht nog een overlevende uit het puin van een hotel in de kustplaats Zemmouri. Het betrof een 21-jarige ober van het hotel, die ongedeerd was.

Het hoofd van de Britse reddingswerkers in het getroffen gebied, Willie McMartin, zei dat het risico dat er ziektes uitbreken steeds groter wordt, met name gezien de warmte. In het getroffen gebied is het bijna 40 graden. Het is volgens McMartin zaak dat er ontsmettingsmiddel wordt verspreid.

Het ministerie van Onderwijs besliste zondag dat het schooljaar in het getroffen gebied is afgelopen, deels vanwege het trauma dat kinderen door de aardbeving hebben opgelopen.

Bouwkundigen zijn begonnen met het opnemen van de schade aan gebouwen. Zahir Chettab, een ingenieur, zei dat alle panden die hij tot dan had geïnspecteerd voorlopig onbewoond moesten blijven. „Dat is het probleem in Algerije: Wij vergeten aardbevingen te snel. Wij bouwen en bouwen en bouwen maar en bij de kwaliteit wordt zelden stilgestaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer