Woede groter dan angst in Libië
TRIPOLI (ANP) – Alle dreigingen en geweld ten spijt, na 42 jaar onderdrukking lijkt niets de Libiërs meer te kunnen stoppen in hun strijd voor vrijheid en democratie. De steun voor de Libische leider Muammar Kaddafi kalfde maandag verder af toen minister Mustafa Mohammed Abud al-Jeleil van Justitie opstapte uit protest tegen het geweld tegen betogers.
Dat meldde de lokale krant Quryna.
Verscheidene steden zijn in handen gevallen van tegenstanders van het regime dat al decennia de macht in handen heeft in het Noord-Afrikaanse land, meldde de in Parijs gevestigde Federatie voor de Mensenrechten. Bronnen dichtbij de machthebbers stellen dat Kaddafi’s positie wankelt. Mogelijk is hij met zijn gezin naar Venezuela gevlucht.
Zondag verscheen Kaddafi’s tweede zoon Saif al-Islam op televisie met het doel de 6,5 miljoen inwoners van het Noord-Afrikaanse land door angst te verlammen. Zo zei hij onder meer dat militairen koste wat kost de eenheid in het land zullen bewaken „en zullen vechten tot de laatste kogel”, aldus Saif.
De betogingen gingen echter door en bereikten het centrum van de hoofdstad Tripoli. De betogers lieten zien dat angst hen niet meer tegenhoudt. Kaddafi’s troepen en huurlingen schieten met scherp, waardoor alleen al van zondag op maandag zeker 61 doden vielen. Sinds het begin van de opstand zijn volgens de federatie tussen drie- en vierhonderd doden gevallen. Maar er zijn ook berichten dat militairen zich aansluiten bij de betogers.
Betogers staken onder meer de gebouwen in brand van de staatstelevisie, een politiebureau, het ministerie van Binnenlandse Zaken en een militair complex, waarbinnen Kaddafi’s tentenkamp gelegen zou zijn.
„Toen we hoorden dat de onrusten naderden zijn we meel en tomaten gaan hamsteren. Dit is zeker weten het einde van het regime. Dit is nog nooit gebeurd in Libië. We bidden dat het snel stopt”, aldus een inwoner van Tripoli in internationale media. Buitenlandse journalisten kunnen het land niet in en het internet is afgesloten, waardoor vooral per telefoon nieuws naar buiten komt. Buitenlandse internetproviders zoals het Nederlandse XS4all hebben een inbelverbinding in Libië geopend.
Wereldwijd hebben verschillende leiders het geweld in Libië veroordeeld. Europa maakt zich daarnaast zorgen dat een golf migranten de oversteek maakt. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, zei na overleg met EU-ambtgenoten dat Europa een soort Marshall-plan moet opstellen, waarmee hij refereerde aan het plan voor de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog.
Veel landen hebben besloten hun burgers uit Libië te halen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft Nederlanders in Libië opgeroepen het land te verlaten. Het raadt mensen af naar het Noord-Afrikaanse land te reizen. Ook olieconcerns halen mensen weg uit het Noord-Afrikaanse land.