14 jaar celstraf voor Sudanees in Guantanamo
WASHINGTON (ANP/AFP) – Een militaire rechtbank in de VS heeft een Sudanese gevangene van Guantanamo Bay vrijdag veroordeeld tot nog eens 14 jaar celstraf voor het helpen van al-Qaida. Noor Uthman Mohammed hoeft slechts 34 maanden van de straf uit te zitten als hij zich aan zijn belofte houdt om de VS te helpen bij het veroordelen van zijn oude strijdmakkers, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Mohammed werd in 2002 opgepakt in Pakistan. Hij bekende dinsdag dat hij jarenlang werkzaam was als wapeninstructeur in een trainingskamp voor terroristen in Afghanistan. Hij leerde rekruten daar „om terreurdaden te begaan voor al-Qaida of aan haar gelieerde terroristische organisaties die zich schuldig maakten aan vijandigheden tegen de Verenigde Staten”, aldus het Pentagon.
Zijn advocaat noemde Noor „niet een stukje van de puzzel, maar een splinter”. Volgens de raadsman hield Noor zich in het paramilitaire kamp Khaldan vooral bezig met het kopen van melk en eieren, en leerde hij mensen hoe ze moesten schieten. De aanklager noemde Khaldan echter een crimineel kamp dat jonge moslimmannen veranderde in religieuze fanatici en hen leerde bommen te maken, te doden en ambassades, legerbases en luchthavens te surveilleren.
Noor gaf toe dat hij had kunnen voorzien dat sommige afgestudeerden actief zouden worden voor al-Qaida. Drie van hen zitten vast in een zwaarbeveiligde gevangenis in Colorado in verband met het beramen van bomaanslagen en de aanslagen van 11 september 2001.
Noor werd opgepakt in Faisalabad in Pakistan in een woning waar mannen uit de Afghaanse trainingskampen naartoe waren gevlucht na de Amerikaanse invasie. Hij zei dat hij kookte en het huishouden verzorgde. Zijn advocaten noemen hem een aardige en zachte man. Ze waren blij dat hij na negen jaar gevangenschap eindelijk weet waar hij aan toe is. Noor kan amper lezen en schrijven. Zijn schikking ondertekende hij met een afdruk van zijn duim. Zijn stamleider in Sudan heeft beloofd een vrouw en een baan voor hem te zoeken zodra hij terug is.
In de Amerikaanse marinebasis zitten nu nog ongeveer 170 mensen vast. President Barack Obama had beloofd het kamp uiterlijk in januari 2010 te sluiten, maar het is nog altijd in gebruik.