Powell praat in Parijs met Fischer en De Villepin
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell heeft vrijdagmorgen een gesprek onder vier ogen gehad met zijn Franse ambtgenoot Dominique de Villepin. Dat gebeurde in Parijs, waar Powell met zijn collega’s van de G8 bijeen is om een top voor te bereiden die volgende week in het Franse Evian wordt gehouden.
Bij het veertig minuten durende gesprek, het eerste tussen Powell en De Villepin sinds 3 april, waren zelfs geen tolken aanwezig. De Franse minister spreekt Engels. Volgens een Franse functionaris waren Irak en het Midden–Oosten en andere internationale kwesties aan de orde gekomen.
Donderdag zei Powell gezegd dat de Verenigde Staten de Franse houding in het Irak–debat, toen Parijs zich lijnrecht tegenover de Verenigde Staten opstelde, nog niet zijn vergeten. ‘We hadden liever gezien dat Frankrijk aan onze zijde had gestaan bij de bevrijding van Irak.’ Van bestraffing kan niet worden gesproken, zei Powell, maar wel worden sommige activiteiten tussen de VS en Frankrijk onder de loep genomen en zal wellicht een aantal militaire activiteiten worden beperkt. Voor het overige zullen het bondgenootschap en de vriendschap tussen de VS en Frankrijk, die al zo lang bestaat, door de onenigheid niet ophouden, zei Powell, die met de pers sprak in het landhuis waar de markies De Lafayette, teruggekeerd van de Amerikaanse burgeroorlog, de Amerikaanse zaak bepleitte bij koningin Marie–Antoinette.
Donderdagavond had Powell al een ontmoeting gehad met minister Joschka Fischer van Duitsland, waarmee de VS vanwege Irak ook nog een appeltje te schillen hebben. Dat Duitsland, Frankrijk en Rusland, het derde land uit het anti–oorlogskamp, hebben ingestemd met de VN–resolutie tot opheffing van de sancties tegen Irak is door Powell gekenschetst als een ‘stap in de goede richting’.
De Villepin zei dat de VS en Frankrijk hun meningsverschillen moeten bijleggen en dat Frankrijk daar zijn best voor doet. Hij zei verder dat de Amerikaanse president George Bush donderdag telefonisch contact had gehad met de Franse president Jacques Chirac. Zij hadden voornamelijk gesproken over de top van de G8, waartoe de VS, Groot–Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, Japan en Rusland behoren. De top zal voornamelijk gewijd zijn aan de reconstructie in Irak, de oorlog tegen het terrorisme, het vredesproces voor het Midden–Oosten en de kernwapenperikelen rond Iran en Noord–Korea.