Economie

Van der Ham (D66): Uitstel debat koopzondag onzinnig

DEN HAAG – Een Kamermeerderheid wil het voorstel van D66 en GroenLinks om de wetgeving rond koopzondagen te verruimen over de Statenverkiezingen tillen. D66-Kamerlid Van der Ham is not amused. „Uitstel is onzinnig.”

Marcel ten Broeke
15 February 2011 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 13:42
Foto ANP
Foto ANP

CDA, VVD, PVV, CU en SGP zouden dinsdag voorstellen de uitkomst af te wachten van een onderzoek van brancheorganisatie CBW-Mitex, zo meldde deze krant maandag. Winkeliers in de mode-, schoenen- en woningbranche voelen zich in toenemende mate gepasseerd door gemeenteraden die er extra koopzondagen doordrukken, terwijl uit enquêtes blijkt dat de plaatselijke middenstand dat juist helemaal niet ziet zitten.

Een goed idee?

Een Kamermeerderheid kan zoiets doen, maar het is natuurlijk onzinnig. Zo veel nieuws is er niet onder de zon. Over koopzondagen zijn écht alle vragen al wel gesteld. Dan is het een beetje gek om nu op zo’n onderzoek te gaan wachten. Bovendien starten we donderdag slechts met het debat, de uitkomst van dat onderzoek kan dus later altijd nog worden ingevoegd. Het zou eerlijker zijn als partijen zich voor de verkiezingen van 2 maart uitspreken over hun houding ten opzichte van de koopzondag.”

U ziet het als een smoes?

Je voelt natuurlijk op je klompen wel aan dat er partijen zijn, zoals de VVD, die denken: het komt ons voor de beeldvorming wel goed uit om dit debat over de verkiezingen te tillen. Dan hoeven ze geen kleur te bekennen. Maar ja, daar is geen objectieve reden voor, dus ik zou zeggen: behandelen dit voorstel. En in tegenstelling tot wat wel wordt beweerd, zijn we helemaal niet voor méér koopzondagen. We willen slechts de beslissingsbevoegdheid neerleggen bij gemeenten. Een heel christelijk dorp kan dan zeggen: we willen geen koopzondagen, terwijl een andere gemeenten juist voor uitbreiding kiest. Dat doet recht aan de diversiteit die er in Nederland is.”

Maar het blijkt nu dat winkeliers juist boos zijn omdat gemeenten hun belang naast zich neer zouden leggen.

Gemeenten moeten belangen afwegen, maar ondernemers zijn natuurlijk niet de enigen die het voor het zeggen hebben. Je kunt als gemeente ook luisteren naar wat consumenten willen.”

Zou de stem van winkeliers in dit geval niet zwaarder moeten wegen dan die van consumenten?

Hoe moet je dat dan allemaal organiseren? Je kunt toch moeilijk verkiezingen houden voor alleen maar winkeliers? Ze mogen meepraten en meedenken, maar de gemeente beslist. Kom nou, CDA, SGP en CU zijn nog niet eens voor een referendum, en dan zou nu opeens een enquête doorslaggevend moeten zijn?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer