Kamer wil debat over koopzondag uitstellen
DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de behandeling van de initiatiefwet van D66 en GroenLinks over koopzondagen uitstellen.
Het debat over de wet, die besluiten over het aantal koopzondagen volledig bij gemeenten legt, staat voor donderdag op de agenda, maar VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP zullen morgen om uitstel verzoeken, stelde VVD-Kamerlid Ziengs tegenover deze krant. Behandeling zal hierdoor pas kunnen plaatsvinden na de verkiezingen voor de Provinciale Staten (2 maart).
Volgens de VVD’er willen de partijen de uitkomst afwachten van het onderzoek dat brancheorganisatie CBW-Mitex (winkeliers in de mode- en woningbranche) op dit moment uitvoert naar de houding van haar –circa 7500– leden tegenover zondagsopening.
CBW-Mitex, dat onderdeel is van MKB-Nederland, komt met de peiling tegemoet aan klachten van leden die ontevreden zijn over de wijze waarop gemeenten er extra koopzondagen doordrukken, zonder steun van winkeliers. Zo werd recent in onder meer Breda en Noordwijkerhout door gemeentebesturen het aantal koopzondagen uitgebreid, terwijl in beide plaatsen uit enquêtes was gebleken dat de meeste ondernemers hier juist op tegen waren.
„Tot nog toe juicht MKB-Nederland de initiatiefwet van D66 en GroenLinks toe, maar nu er binnen haar achterban onrust ontstaat, lijkt het me voor de beoordeling goed om de uitkomst van het onderzoek af te wachten”, zegt Ziengs.
Op dit moment geldt een wettelijk maximum van twaalf koopzondagen per jaar. Alleen in toeristische gebieden mogen winkels elke zondag open. D66 en GroenLinks willen gemeenten de volledige zeggenschap geven over het aantal koopzondagen, in overleg met de middenstand en bewoners.
In hun regeerakkoord hebben VVD en CDA opgenomen de wetgeving rond koopzondagen niet te zullen verruimen, onder meer om te kunnen rekenen op gedoogsteun van de SGP. De minderheidscoalitie schaarde zich ook achter de aanscherping van de ”toerismebepaling” in de Winkeltijdenwet waartoe het vorige kabinet al had besloten en die eind november in de Senaat is aangenomen.
Omdat de PvdA en de PvdD het voorstel van D66 en GroenLinks (samen 52 zetels) steunen, is voor een Kamermeerderheid met name de houding van de PVV (24 zetels) tegenover de initiatiefwet van belang. De partij heeft zich hierover tot nog toe echter nog niet willen uitlaten.