Arrestatiebevel in zaak-Bhutto voor Musharraf
ISLAMABAD (ANP/AFP/EFE) – Een Pakistaanse rechtbank heeft zaterdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de voormalige president Pervez Musharraf. Hij zou oud-premier Benazir Bhutto onvoldoende hebben beveiligd, waardoor zij in 2007 bij een zelfmoordaanslag om het leven kon komen. Dat maakte justitie bekend.
Musharraf wordt in het bevel omgeschreven als voortvluchtig. Hij leeft in de Britse hoofdstad Londen, maar keert nog met enige regelmaat terug naar Pakistan. Eerder richtte hij een nieuwe partij op en sprak hij zijn intentie uit om terug te keren naar zijn thuisland. Musharraf was van 2001 tot 2008 president van Pakistan.
„Rechter Rana Nisar Ahmad heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd, zonder mogelijkheid tot vrijkomen op borgtocht, voor oud-president Pervez Musharraf en heeft hem bevolen om op 19 februari in de rechtbank te verschijnen”, aldus aanklager Chaudhry Zulfiqar Ali. Een woordvoerder van de partij van de oud-president liet weten dat Musharraf niet naar Pakistan zal reizen voor de zitting.
Volgens de zegsman is het bevel „totaal belachelijk”. De rechtbanken zijn volgens hem onderdeel geworden van de politieke strijd in Pakistan. „Het is jammer dat de rechters in Pakistan letterlijk een politieke partij zijn geworden.” Volgens hem handelt de rechtbank uit wraak, omdat Musharraf de voorzitter van het Hooggerechtshof heeft ontslagen.
Volgens de aanklager blijkt uit onderzoek dat Musharraf verantwoordelijk is voor de dood van Bhutto. „In het rapport staat dat er een grote samenzwering was, waarbij Pervez Musharraf, twee politiefunctionarissen en terroristen betrokken waren.”
De twee politieofficieren werden in december al opgepakt. Het gaat om de vroegere commandant van de politie in Rawalpindi, Saud Aziz, en een van zijn plaatsvervangers, Khurram Shahzad. Zij zouden onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen en moedwillig slecht onderzoek hebben gedaan naar de moord. De aanslag op Bhutto had in december 2007 plaats in Rawalpindi. Minstens twintig anderen kwamen ook om het leven.
Een commissie van de Verenigde Naties, die in april een rapport over de aanslag uitbracht, sloot niet uit dat hoge functionarissen van de strijdkrachten of de veiligheidsdiensten bij de moord betrokken waren. Niemand gelooft dat de jongen die zichzelf opblies op eigen houtje handelde, aldus de commissie. Zij was uiterst kritisch over de autoriteiten in Islamabad, die naar haar mening het onderzoek hadden tegengewerkt.
Bhutto was van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996 premier van Pakistan. Zij was de eerste vrouwelijke minister-president van een moslimland. Bhutto’s weduwnaar, Asif Ali Zardari, is nu president van het land.