Geheime video toont leven Chinese dissident
PEKING (ANP/AFP/RTR) – Een stiekem opgenomen video van de Chinese activist Chen Guangcheng is donderdag door een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie naar buiten gebracht. De beelden geven een uniek inkijkje in het leven van een dissident die onder controle van de communistische overheid staat.
De blinde Chen is sinds september uit de gevangenis. Hij zat vier jaar vast, onder meer omdat hij de overheid beschuldigde van het uitvoeren van gedwongen abortussen. Inmiddels staat hij onder huisarrest, wat inhoudt dat hij continu door agenten in de gaten wordt gehouden. Zo is in de film te zien hoe iemand van de inlichtingendiensten op een ladder klimt om in zijn appartement naar binnen te kunnen kijken.
„Ik kom uit een kleine gevangenis en zit nu in een grote”, vat Chen zijn situatie samen. Hij en zijn vrouw mogen het huis niet verlaten. Chens moeder doet de boodschappen. Ook is het niet mogelijk om vanuit de woning te bellen. „Ze hebben camera’s opgehangen rond het huis en bij de ingang van het dorp”, aldus de activist. In totaal zijn drie eenheden, met elk 22 mensen, actief om Chen en zijn gezin in de gaten te houden.
Daarnaast zijn buurtbewoners ingelicht over Chen. De politie noemt hem een verrader en een contrarevolutionair. Ook zou de politie dreigen om hem opnieuw op te sluiten. „Chen Guangcheng is vrijgelaten, dat klopt. Maar hij kan elk moment weer worden opgesloten”, zou de politie gezegd hebben. „Er heerst hier één partij, dus het is heel simpel - als we zeggen dat je schuldig bent, dan ben je schuldig.”
Chen is een van de bekende dissidenten die zich achter Liu Xiaobo heeft geschaard. Tot woede van Peking kreeg Liu vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kon deze niet ophalen, omdat hij in de gevangenis zit. Rond de tijd van de bekendmaking en de uitreiking kregen tientallen dissidenten in China huisarrest opgelegd. Het regime ziet iedereen die pleit voor meer democratie, eerlijke rechtsgang of veranderingen in het beleid als bedreiging voor de stabiliteit van het land.
China gaf in 2009 bijna 60 miljard euro uit aan de binnenlandse veiligheid, aldus onderzoek van de Universiteit van Peking. Dat is slechts enkele miljarden minder dan China besteedt aan defensie.